Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum poti afla in ce concentratii se gaseste zaharul in alimente?

Multi dintre noi stiu ca zaharul trebuie consumat cu moderatie si evita excesul. Putini au idee insa ca zaharul este ascuns in alimente care ne sunt prezentate ca fiind sanatoase. Afla unde si cat zahar se ascunde in mancare parcurgand acest articol.

Cantitatea de zahar din alimente

Cantitatea de zahar din alimente

De ce se pune zahar in alimente?

In marea majoritate a alimentelor produse la scara industriala, producatorii adauga zahar pentru imbunatatirea gustului. Tehnica este urmatoarea: dupa ce se scoate grasimea dintr-un produs prelucrat este adaugat zahar pentru a „repara” gustul.

Zaharul este ingredientul care repara gustul unor alimente dintre cele mai variate, de la iaurturi degresate pana la sosuri si creme sarate.

Multe alimente pe care le trecem in categoria celor sanatoase – cum ar fi iaurt, alimente cu putine calorii, sucurile de fructe – contin mai mult zahar decat ne dam seama. Exact pe acelasi principiu functioneaza si sarea.

Expertii afirma ca in plus, zaharul adaugat este cel care creste valabilitatea unor produse alimentare. Spre exemplu, painea poate contine zahar pentru a-si pastra prospetimea. Zahar adaugat contin si cerealele pentru micul dejun, dar si conservele din fructe si legume.

Medicii spun ca zaharul ascuns in alimente este mult mai nesanatos decat cel consumat constient, pentru ca, in cazul celui ascuns, de cele mai multe ori, e greu de ghicit cantitatea.

Alimentele contin in mod natural diferite tipuri de zaharuri. Acestea sunt descompuse in glucoza si fructoza si absorbite in sange. Pe de alta parte, fructoza este transformata in glucoza la nivelul ficatului. Excesul de zahar inseamna exces de glucoza, pe care ficatul o transforma in grasime.

O parte din aceasta grasime sta in ficat, o alta este depusa in jurul organelor si in tesutul subcutanat.

In plus, trebuie sa mai stiti ca un consum in cantitati crescute de zahar poate favoriza diabetul de tip II, obezitatea, bolile hepatice, bolile de inima, tensiunea arteriala si un nivel ridicat al colesterolului „rau”.

Cum ghicesti cantitatea de zahar dintr-un produs?

Ceea ce putina lume stie este ca eticheta nutritionala poate da informatii despre continutul de zahar dintr-un produs. Astfel, mai mult de 15 grame de zaharuri totale in 100 de grame de produs inseamna ca este vorba despre un aliment care contine „zahar ascuns” si este un produs cu un continut ridicat de zahar.

Produsele care contin 5 grame de zaharuri totale sau mai putin in 100 de grame reprezinta un produs care are un continut scazut de zahar. De exemplu, milkshake-urile, bauturile de tip cola, apa cu aroma de fructe, bauturile energizante si sucurile de fructe contin cantitati uriase de zahar adaugat.

Mai mult, sosurile pentru salata, ketchupul si sosul dulce si picant contin un cub de zahar in fiecare 75 de grame. O briosa, o portie de fulgi de porumb pot sa contina intre patru si sase cuburi de zahar.

Si painea integrala, biscuiti cu continut scazut de grasimi, iaurtul cu un continut scazut de grasime pot contine intre un cub si patru cuburi de zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*