Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Beneficii smochine

Smochinul este bine cunoscut si apreciat inca din Antichitate. Egiptenii il considerau medicament iar Biblia il evoca adesea. In Romania s-au facut incercari reusite de introducere a smochinului, in sudul si vestul tarii.

Ce contin smochinele

Smochinele

Smochinele

Smochinele proaspete contin pana la 84% apa, pe cand smochinele uscate aproape deloc. Continutul in protide este de 3.5%, foarte ridicat in hidrati de carbon, la fel ca si in potasiu (840 mg %). Sodiul se afla in smochine in proportie de 40 mg%, calciul 190 mg%, fosforul 105 mg% iar fierul 3.3 mg %. Vitamina A este in proportie de 10 micrograme %, B1 0,10 mg, B2 0.10 mg %, niacina (B3) 1.1mg %.

Smochinele contin mici cantitati de vitamina C, magneaziu si brom. Sub aspect energetic, smochinele uscate contin 260 kcal, din care se resorb peste 90%.

Smochinele: proprietati si beneficii

Smochinele sunt un bun emolient si expectorant recomandat in bronsite, laringite si pneumonii. Au, de asemenea, proprietati laxative si diuretice.

Tot datorita proprietatilor emoliente se explica si recomandarea lor in stomatite, gingivite,inflamatii ale gatului. De asemenea sunt utile in abcese dentare si furuncule. Sucul laptos al smochinelor verzi este activ in combaterea negilor si bataturilor.

Frunzele de smochin au si ele unele intrebuintari terapeutice ca expectorant, in tulburari circulatorii si sunt emenagoge (rol in reglarea ciclurilor) sub forma de infuzie 20-30 g. la un litru de apa.

Tratamente cu smochine

Smochinele pot fi consumate ca atare, fiind recomandate in special sportivilor, copiilor si varstnicilor.

Totodata, puteti prepara un decoct expectorant cu 2-3 fructe la cana de 2 ori pe zi.

Smochinele pot fi consumate si sub forma de sirop din 500 grame fruct la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate. Se strecoara si se adauga miere (aproximativ 200 grame). Se ia cate o lingurita de 2-3 ori pe zi.

Smochinele favorizarea colectarea puroiului: smochine calde sau cataplasme din fructe fierte in apa. Aplicatii repetate (de 3 ori pe zi timp de 5-6 zile) pe negi si bataturi cu suc obtinut din fructele tinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*