Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Pericolul ascuns in fructele de mare

Potrivit datelor unei cercetari a specialistilor americani, fructele de mare contin o toxina care se poate dovedi periculoasa pentru sanatatea rinichilor.

De vina ar fi neurotoxina denumita acid domoic, chiar daca nivelul ei in fructele de mare este considerat a fi unul prea mic pentru a putea cauza probleme de rinichi, scrie Fox News.

Fructe de mare

Fructe de mare

Expertii din SUA spun ca e nevoie de o reevaluare a riscului prezentat de aceasta neurotoxina asupra corpului uman.

Acidul domoic este produs de algele din ocean, o cantitate prea mare consumata din aceasta substanta putand duce si la probleme ale creierului.

Aceasta toxina este prezenta tot mai mult, in ultimul timp, in regiunile de coasta, gasindu-se in corpul unor specii marine de dimensiuni mari. Astfel, neurotoxina apare si in corpul delfinilor si al pestilor.

Conform autorului noului studiu, P. Darwin Bell, specialistii au reanalizat efectul acestei substante asupra sanatatii leilor de mare. In cazul acestei specii, s-a constatat aparitia unor simptome neurologice, care au dus in unele cazuri si la moartea pacientului.

Specialistii au facut si experimente pe cobai si au constatat ca rinichii acestora au fost afectati de acidul domoic, chiar si intr-o concentratie mica.

„Rinichiul ajuta la eliminarea acidului domoic. Atunci cand il consumi, rinichiul este responsabil de eliminarea lui”, spune Bell, care avertizeaza si asupra pericolului ca aceste organe sa retina in ele acidul domoic.

Chiar daca gatim fructele de mare la temperatura ridicata, substanta nu este eliminata din ele. Expertii mai spun ca batranii, copiii si cei care au afectiuni renale sunt categoriile de populatie expuse acestui pericol.

Articolul pe aceasta tema a aparut in revista „Journal of the American Society of Nephrology”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*