Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Modalitatea cea mai corecta de a imbina ceea ce mananci

Combinarea alimentelor in cadrul unei mese, fie ca este mic dejun, pranz sau cina poate insemna o dieta echilibrata sau dimpotriva, aparitia unor probleme.

Combinarea alimentelor – legumele

Expertii in nutritie sunt de parere ca legumele pot fi combinate cu orice alta grupa de alimente – carne, branzeturi, nuci, seminte, grasimi si uleiuri, deoarece fibrele alimentare din legume crestc senzatia de satietate. Asadar, nu trebuie sa ezitati sa asociati o salata din cruditati proaspete cu alimentul pe care il preferati.

Combinarea alimentelor

Combinarea alimentelor

Vegetalele contrabalanseaza efectul inhibitor pe care il au grasimile asupra digestiei proteinelor.

Trebuie spus ca stomacul nu poate digera doua alimente concentrate in acelasi timp, prin urmare este bine sa evitati sa combinati doua tipuri de proteina la aceeasi masa.

Spre exemplu carne si branza sau carne si leguminoase.

Combinarea fructelor cu alte alimente

Fructele se consuma pe stomacul gol – zaharul, fructoza, mierea si dextroza inhiba secretia sucurilor gastrice asadar fructele se consuma fie cu 30 de minute inainte de masa, fie la trei ore dupa masa. Trebuie sa faceti in asa fel incat dulciurile sa fie excluse din alimentatie deoarece ele reprezinta combinatii incorecte dar daca nu puteti sa le excludeti complet inca de la inceput, consumati-le la cel putin doua ore dupa masa, ca o gustare separata.

Este indicat ca fructele acide sa se combine intre ele, de pilda portocale si grapefruit, insa cele dulci trebuie consumate un singur fel odata.

Combinarea alimentelor – alimentele grase

Alimentele grase precum unt, untura, uleiuri, slanina, nu se combina nici cu proteinele si nici cu alimentele bogate in amidon. Alimentele grase se asociaza corect doar cu vegetalele. Expertii ne reamintesc ca este recomandat sa beti laptele fara a fi asociat cu alte alimente. La fel si pepenele, iar fructele precum citrice, mere, fructe de padure si cele dulci, cum ar fi banane, pere sau mango nu se combina.

Alimentele bogate in amidon

In plus, tineti cont de faptul ca alimentele bogate in amidon cum ar fi paine, cereale, cartofi, orez sau paste pot fi combinate in mod corect cu leguminoasele precum fasole, mazare, linte, naut. Mai mult, daca va plac proteinele animale precum carne, peste, oua sau branzeturi, acetsea se combina corect cu legumele sarace in amidon: spanac, rosii, castraveti, ardei, broccoli sau varza.

Proteinele de origine animala

Potrivit specialistilor nutritionisti, proteinele animale nu se combina in niciun caz cu alimentele bogate in amidon. Acestea nu se pot combina cu friptura cu piure sau cartofi prajiti, peste cu orez, dar nici cu grasimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest. In cazul in care doresti sa mananci proteine combinate cu grasimi, este bine sa adaugi si o salata.

Combinarea alimentelor – Nucile si alunele

Tineti cont de faptul ca nucile si alunele se consuma separat, necombinate, in cantitati mici deoarece sunt alimente foarte calorice, iar tu ar trebui sa renunti la a manca mai multe feluri la o masa.

In acest fel, vei evita combinarea incorecta a grupelor alimentare si vei putea controla mai usor aportul caloric care nu trebuie sa treaca de 400 calorii in cazul femeilor si 500 calorii in cazul barbatilor, la o singura masa.

Hidratarea

Este bine sa beti 2.5 litri de lichide zilnic, de preferat apa plata cu un PH cat mai alcalin, ofera suport pentru optimizarea digestiei. Sucurile de fructe si legume trebuie tratate ca un alimente, mai degraba ca o masa separata si nu ca un lichid.

Respectarea acestor reguli de baza ale combinarii alimentelor te vor ajuta sa iti alcalinizezi modul de a te hrani, sa pierzi kilogramele de grasime in plus, sa fii mai sanatos si sa iti indeplinesti mai usor ceea ce ti-ai propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*