Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimente pentru crizele biliare

Vezica biliara sau colecistul face parte din aparatul digestiv. Colecistul are o capacitate foarte mica (30-50 ml), insa detine un rol fiziologic decisiv in tranzitul sucului biliar.

Daca va fi afectata functionarea vezicii biliare, asta poate cauza boli grave ale organismului. In scopul tratarii lor sunt utilizate speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare a calculilor sau de a-i dizolva.

Alimente criza biliara

Alimente criza biliara

Medicii spun ca intr-un corp bolnav, fierea devine verde-inchis, aproape neagra si are actiune acida si coroziva asupra tesuturilor. In acest caz, fierea se blocheaza pe canale si provoaca inflamarea ficatului, a vezicii biliare si arsuri in intestine.

Afectiuni

Colecistul cuprinde multe afectiuni, in primul rand litiaza biliara si apoi colecistita, angiocolita si dischinezia biliara. Litiaza biliara, cu denumirea de la cuvantul grecesc lithos – piatra. Este o afectiune care consta din depunerea, zilnica, a circa 500 ml fiere, bogata in colesterol, pigmenti cristalini si saruri biliare.

Simptome

Aceasta boala se manifesta prin dureri violente, mai ales noaptea, dand colica biliara, insotita de crampe, varsaturi bilioase, transpiratii reci si febra. Urina devine inchisa la culoare, ca urmare a deversarii unor pigmenti si saruri biliare.

Tratament

Tratamentul poate debuta cu plante antispastice si calmante. Imediat dupa inecatrea durerilor, se recomanda tratamentul cu plante care au proprietati coleretice, colagoge si hepatoprotectoare.

Potrivit specialistilor, pentru uz intern sunt eficiente plantele de anghinare, papadie si sunatoare, luate separat sau in amestec, care au actiuni favorabile.

Mai sunt recomandate rostopasca, planta care contine alcaloizi, taninuri, saponine, saponozide, mucilagii, elemente ce au drept actiuni marirea secretiei biliare, dizolvarea pietrelor biliare si coada-soricelului, o planta care are flavonoizi, glicoalcaloizi, ulei eteric.

Se mai pot folosi in acest scop, albastrelele si musetelul, datorita faptului ca acestea contin flavonoizi, taninuri, mucilagii, uleiuri eterice, vitamine si saruri minerale.

Mancati fructe si legume cat mai multe

Nu trebuie sa uitati de urzica-vie, deoarece ea contine carotenoizi, flavonozide, glicozide, sitosteroli, saponine, acizi organici, vitamine (K, B, E, A, C) si saruri minerale. Pentru tratamentele externe sunt recomandate comprese si cataplasme puse pe zona epigastrica cu terci de tataneasa si coada-calului sau cu frunze de varza.

Sucuri naturale

Expertii mai spun ca va conta in efectuarea tratamentului si felul in care va veti alimenta. In acest caz, este bine sa efectuati o cura cu sucuri naturale de morcov, telina, sfecla rosie, mere, prune, struguri, portocale, lamai, capsuni, fragi, agrise, afine. Sunt recomandate si ceaiurile naturale medicinale indulcite cu miere de albine.

Alimentatia dupa criza

Imediat dupa incetarea crizelor biliare, se poate consuma lapte dulce, iaurt, branza proaspata de vaci, cas dulce, urda, telemea desarata, supe de zarzavat, legume verzi fierte, salate de legume, peste slab, vita slaba sau de pasare fara piele.

Este bine sa mancati fructe proaspete: mere, visine, capsuni, zmeura, luate in cure de 7-10 zile sau sucuri din fructe.

Dintre legume este bine sa nu lipseasca patrunjelul proaspat, consumat dimineata pe stomacul gol si la fiecare masa. La masa se serveste paine prajita, mamaliga, orez, budinci si papanasi. In plus, este recomandat sa evitati grasimile, alcoolul si mesele abundente, mai ales seara.

Alimente interzise in crizele biliare

Nu aveti voie sa mancati carnea grasa, pastrama, mezeluri, afumaturi, conserve, creier, rinichi, icre, sardele, drob de miel, supe de oase, branzeturi grase si sarate, condimente iuti, sare, cafea, cacao, ciocolata, inghetate, bauturi alcoolice tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*