Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alimentatie sanatoasa pe categorii de varsta

Alimentatia reprezinta domeniul in care se fac cele mai grave erori.

O persoana din doua sufera de exces de greutate, adica greutatea proprie depasestea cu peste 10% greutatea normala.

Alimentatia corecta pe grupa de varsta

Alimentatia corecta pe grupa de varsta

Alimentatia sanatoasa a copilului de 1 an

Odata cu atingerea varstei de 1 an, alimentatia copilului trebuie sa se apropie, treptat, de cea a adultului. Alimentatia sanatoasa a copilului trebuie sa fie compusa din legume pasate. Pentru mamicile care alapteaza, este ideal ca alimentatia copilului sa fie constituita din lapte matern.

Alimentatia sanatoasa a copiilor de peste 1 an

Copilul are un simt innascut cand vine vorba despre alimentele de care organismul sau are nevoie pentru a se dezvolta. Asadar, el simte cel mai bine de cata mancare are nevoie si cand este timpul sa manance. Are, insa, nevoie ca alimentele sa ii fie oferite intr-o atmosfera relaxata, in care toata lumea sa se simta bine, pentru a nu percepe ora mesei ca pe ceva ostil sau ca pe o obligatie.

Important este sa asiguram cantitatea corecta si calitatea nutritionala adecvata ingredientelor, precum si raportul optim si echilibrat al ingredientelor fata de nevoile nutritionale ale copilului mic.

Pentru copii este indicata asigurarea necesarului de proteine prin consumul de alimente cu valoare biologica mare:

  • lapte,
  • carne de vita,
  • peste,
  • pasare,
  • albus de ou.

Alimentatia sanatoasa a adolescentilor

Adolescentii sunt persoanele care au cea mai mare nevoie de o dieta sanatoasa si persoanele care, de regula, mananca cel mai gresit. Mancarea de fast-food, consumul de sucuri carbogazoase si de dulciuri in cantitati mari sunt principalii factori care afecteaza viata sanatoasa atat ca adolescent, dar si ca adult, mai tarziu.

Ce trebuie sa contina dieta adolescentului?

Pe primul loc in dieta adolescentului se afla proteinele necesare pentru dezvoltarea muschilor. Proteinele trebuie luate din

  • oua,
  • lactate si
  • carne slaba – pui, curcan, vitel, peste.

Aceste alimente sunt sursa buna de fier mineral de care au nevoie acuta adolescentii. Anemia prin lipsa de fier este destul de frecventa la 15-17 ani, mai ales in cazul fetelor, o data cu aparitia ciclului menstrual.

Calciul este un element la fel de important in perioada adolescentei. In adolescenta, se constituie aproximativ 50% din masa osoasa. Daca adolescentul nu primeste necesarul de calciu in aceasta perioada critica, tanarul nu va ajunge in jurul varstei de 30 de ani la densitatea osoasa normala. Dupa 30 de ani, masa osoasa incepe sa descreasca mai rapid sau mai putin rapid in functie de alimentatie, de stil de viata si activitate fizica.

Calciul stimuleaza dezvoltarea sistemului osos, functionarea muschilor si a sistemului nervos.

Alimentatia sanatoasa a adultului

Alimentatia corecta a adultului este un factor important de mentinere a sanatatii si de prevenire a bolilor.

Mortalitatea din cauza afectiunilor cronice ar putea fi micsorata cu 50% prin modificarea modului de viata, in special a alimentatiei. Totodata, incidenta cancerului ar putea fi redusa cu 20% daca fructele si legumele ar fi consumate de minimum 5 ori pe zi. Aceasta corelatie intre alimentatie si boli este foarte importanta, chiar daca boala apare la varsta de 60-70 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*