Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Solutii pentru nutritia oamenilor in varsta

Odata cu inaintarea in varsta, alimentatia se schimba si se adapteaza in functie de posibilele afectiuni pe care le pot avea batranii. Expertii sunt de parere ca felul in care o perosana varstnica se alimenteaza este destul de diferit de cel al unui om mai tanar ca varsta.

Alimentatie batrani

Alimentatie batrani

De pilda, nutritia varstnicului trebuie sa asigure o buna stare de sanatate, mai ales ca in aceasta perioada a vietii afectiunile sunt mai dese, iar alimentatia trebuie sa fie adaptata acestora.

Ce alimente sunt recomandate?

Nutritionistii recomanda persoanelor care au ajuns la o anumita varsta, de peste 50 de ani, sa aiba o alimentatie diversa si sa consume alimente cu multe substante hranitoare, dar cu un aport caloric cat mai mic:

  • paine, 
  • cereale, 
  • carne, 
  • lactate, 
  • oua, 
  • fructe si 
  • legume.

Fibrele – rol important

Trebuie spus ca pentru un batran, fibrele au un rol important in alimentatie, avand un efect uimitor asupra constipatiei, diabetului tip 2 sau cardiopatiei ischemice.

De exemplu, se recomanda ca atunci cand alegeti o paine sa cumparati una facuta din faina cu grad mai mic de rafinare: faina integrala sau graham.

Mai mult, este bine sa consumati cat mai multa mazare sau fasole, deoarece aceste legume contin multe fibre.

Atentie la excese

Totusi, expertii in nutritie spun ca un aport excesiv de fibre poate avea consecinte negative precum simptome digestive sau diminuarea absorbtiei de calciu.

Recomandarea specialistilor este sa mancati in mod echilibrat si sa alegeti cat mai multe legume si fructe.

Caloriile si grasimile

De asemenea, este bine sa evitati carnea grasa, mai ales ca necesitatile calorice scad cu varsta, iar ponderea grasimilor animale in organism nu trebuie sa fie prea mare. In acest sens, alegerea carnii slabe este ideala!

In plus, trebuie spus ca aveti nevoie de un aport bun de calciu, mai ales pentru a preintampina diminuarea densitatii osoase si pentru tratamentul osteoporozei.

Este recomandata suplimentarea cu vitamina D si calciu, dar sub supraveghere medicala, datorita riscurilor unor doze prea mari.

Trebuie sa stiti ca exista posibilitatea ca dozele mari de vitamina D sa duca la majorarea depozitelor de grasime si aparitia unor calculi renali, sustin medicii.

De asemenea, nutritionistii mai spun ca la persoanele in varsta se poate constata un aport scazut de vitamina B12, ca urmare a consumului mic de produse de origine animala.

In plus, se observa o frecventa mare a gastritei atrofice, care este de fapt o afectiune a stomacului legata de deficitul de vitamina B12.

In acest caz, daca aportul alimentar nu este corespunzator, sunt indicate alimente imbogatite sau fortificate sau suplimentele alimentare, dar atentie: acestea trebuie luate dupa consultarea unui specialist.

Consumati lichide

De asemenea, este bine sa beti multa apa, cel putin 2 litri pe zi, ca sa evitati problemele de sanatate.

Trebuie discutat cu medicul, in cazul alegerii alimentelor care produc placere, de genul celor dulci, mai ales in cazul afectiunilor cronice, in care trebuie consultat un specialist despre valoarea nivelului regimului.

Expertii sustin ca, de exemplu, in diabetul zaharat tip 2, se permit anumite „abateri” de la regim, insa doar la indicatia diabetologului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*