Alimentatia in concediu – Atentie!
Intr-o calatorie, corpul uman este supus unor transformari iar tulburarile de tranzit intestinal – diareea si constipatia – sunt intalnite destul de des. In cazul in care excursia se deruleaza in Africa sau Asia lucurile se pot complica datorita climatului specific.
Din cauza consumului unor preparate cu care nu organismul nu este obisnuit, dar si din cauza ca am mancat ceva care nu era in termenul de valabilitate sau a fost gatit fara a se respecta normele de igiena, problemele intestinale nu contenesc sa apara.
Expertii in igiena alimentara sunt de parere ca probleme mai pot sa apara si daca nu consumam suficiente lichide sau ne hranim in special cu carne, branza, oua in defavoarea fructelor si supelor. De exemplu, cea mai buna metoda de a preveni diareea calatorului este evitarea consumului de mancare sau apa contaminata.
Specialistii in nutritie spun ca fructele de mare crude si produsele din lapte au de obicei un risc crescut de contaminare. Health24.com arata ca alimentele uscate, ca painea sau fructele care pot fi decojite, pot fi consumate in siguranta.
Va trebui sa evitati pe cat posibil consumul de apa locala, ca sa nu aveti probleme.
Este necesara evitarea consumului de alimente de la vanzatorii ambulanti, unde mustele si modul de preparare si stocare mai putin igienic cresc riscul de contaminare.
Daca va ganditi sa cumparati anumite alimente dintr-o piata in aer liber, se recomanda fierberea, prajirea sau decojirea inainte de consum.
Trebuie sa va spalati mainile cat mai des, acest aspect fiind foarte important in prevenirea raspandirii bolilor infectioase. Spalarea mainilor cu sapun sau cu servetele cu alcool ori geluri antibacteriene este metoda eficienta de reducere a riscului de infectie bacteriana.
Expertii mai spun ca eliminarea unor scaune tari, cu o frecventa mai mica de 3 ori pe saptamana, insotita de balonare si disconfort abdominal, ar trebui sa ne atraga atentia. In acest caz, este vorba despre constipatie. Iata ce putem face pentru a o trata sau, dupa caz, preveni: beti zilnic cel putin 6-8 pahare de lichide si majorati cantitatea de fibre prin introducerea cerealelor, fructelor si legumelor proaspete in meniul zilnic!
Este indicat sa faceti sport zilnic, sa nu va lasati prada sedentarismului! Exercitiile fizice ajuta la stimularea contractiilor intestinale, spun expertii. Incercati sa va asezati-va zilnic pe vasul de toaleta la aceeasi ora si incercati sa eliminati fecalele!
Desi poate nu reusiti din prima, corpul vostru se va deprinde treptat cu acest orar si va incepe sa raspunda favorabil.
Este bine sa nu va abtineti atunci cand se instaleaza nevoia de a elimina scaunul si in plus sa nu abuzati de laxative! Acestea curata corpul de minerale, putand provoca o constipatie si mai serioasa.