Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alcoolul si medicamentele

Bauturile alcoolice nu fac probleme daca sunt amestecate cu antibiotice care nu contin penicilina precum tetraciclinele, cloranfenicol, eritromicina, gentamicina sau canamicina.

Totusi, alcoolul mareste efectul sedativ, deci nu ar trebui sa fie asociat la niciun medicament care are efect sedativ: sominifere, hipnotice, tranchilizante, sedative.

Alcoolul si medicamentele

Alcoolul si medicamentele

Potrivit medicilor, daca veti ajunge sa combinati alcoolul si sedativele puteti sa aveti parte de accidente de masina, va scade viteza de reactie, va veti imbata mult mai usor daca consuma alcool sub influenta acestor medicamente decat daca consuma alcool in afara acestor medicamente. In tara noastra, exista in farmacii o multime de sedative. De pilda, chiar si antihipertensivele au efect sedativ.

Medicamentele pentru inima si alcoolul

Expertii sunt de parere ca medicamentele toxice pentru inima si sistemul nervos central nu trebuie asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifesta mai ales pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru inima. Medicamentele care prezinta toxicitate pentru aceste zone din organism nu trebuie asociate cu alcoolul pentru ca fac probleme.

De pilda, paracetamolul, daca este luat in doze foarte mari este toxic pentru ficat, asa ca trebuie sa fie evitat, daca beti alcool, spun expertii.

Antibiotice precum tetraciclinele nu trebuie sa fie combinate cu produsele lactate, deoarece in combinatie cu ionii metalelor grele – calciul sau magneziul – aceste tetracicline formeaza substante denumite chelati neabsorbabili, care le diminueaza mult eficacitatea.

Medicamentele sedative nu trebuie consumate cu cafea!

Tetraciclinele produc iritatie gastrica iar laptele si antiacidele combat aceasta iritatie asa ca se pot consuma fara probleme, insa fara a fi administrate impreuna. Trebuie sa tienti cont si de faptul ca pentru oameni cafeaua reprezinta un diuretic si un stimulant psihomotor.

Pentru toate medicamentele de tipul somniferelor, cofeina poate face probleme prin efectul ei stimulant al sistemului nervos.

Este necesar sa optati pentru stimularea sistemului nervos central cu cofeina, ori pentru reprimarea activitatii sistemului nervos central cu barbiturice sau sedative. Aceste medicamente si cafeaua nu trebuie consumate impreuna pentru ca se anuleaza reciproc si nu mai au niciun efect, spun specialistii.

Este indicat sa citesti cu atentie prospectul si sa observi ce contine meciamentul in cauza! Ficatul trebuie sa proceseze pe rand alcoolul sau meciamentele folosite. Antibioticul s-ar putea sa fie lasat la urma, in timp ce ficatul este preocupat de procesarea alcoolului.

Expertii sunt de parere ca acest aspect poate duce la o concentratie mai mare de antibiotic a doua zi, cand iei urmatoarea doza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*