Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce probleme de sanatate iti poate aduce wolframul?

Pentru o mare parte dintre femei purtatul bijuteriilor reprezinta un obicei zilnic, de care acestea nu se pot lasa. Totusi, unele dintre bijuteriile care se gasesc in comert sunt realizate din metale care nu aduc prea multe lucruri bune corpului uman.

De pilda, despre tungsten, denumit si wolfram, se stie ca acesta este un metal alb-argintiu foarte dur. Tungstenul are cel mai mare punct de topire intre metalele pure si este al doilea ca punct de fierbere dupa carbon.

Wolfram alergii

Wolfram alergii

Expertii sunt de parere ca tungstenul in stare pura este casant cand intra in componenta unor aliaje metalice – cu otel, cu nichel. Deseori, acest metal intra se afla si in componenta unor bijuterii, de aici si riscul alergiei la tungsten.

Potrivit Care2.com, medicii sunt de parere ca organismul uman poate sa aiba parte de reactii alergice cand corpul reactioneaza la o substanta pe care sistemul imunitar o identifica ca fiind periculoasa.

Corpul produce anticiorpii imunoglobulina E sau IgE, specifice unui anumit alergen, cum ar fi wolframul, iar o alergie mai severa poate duce la soc anafilactic, dificultati de respiratie si scaderea tensiunii arteriale.

Medicii mai sustin ca anticorpii IgE pot sa cauzeze aparitia unor simptome de alergie, cum ar fi mancarime, urticarie, eczeme, rinoree, stranut.

Wolframul reprezinta unul dintre multele metale care pot provoca reactii alergice!

Poate sa apara astfel dermatita de contact care se caracterizeaza printr-o zona inrosita, cu pete uscate de piele. Totusi, trebuie sa stiti ca dermatita de contact de la bijuterii care contin tungsten nu este de obicei o alergie la tungsten. Conform Care 2.com, alergia la nichel dintr-un aliaj de tungsten-nichel este cea mai frecventa cauza de dermatita de contact de la bijuterii din metal.

Cu toate acestea, exista cazuri cand se intampla ca o persoana sa aiba alergie la wolfram. De exemplu, cei care lucreaza cu metale rare sau cele care lucreaza in industrii si sunt expusi la praful de wolfram pot dezvolta o reactie alergica.

Un studiu realizat in ianuarie 2005 in „Jurnalul European de alergie si Imunologie Clinica,” arat ca un lucrator a dezoltat o problema respiratorie cauzata de tungsten, deoarece sarcina acestuia era sa intre ocazional intr-o camera in care se gasea praf de wolfram. Testele alergologice au confirmat ca a dezvoltat o alergie la tungsten. In 2009 a fost raportat un alt caz in Japonia in revista medicala „Journal of the Japanese Respiratory Society”.

Un japonez care lucra cu un polizor de metal a fost diagnosticat cu pneumonie, care a fost cauzata de o hipersensibilitate la tungsten. Intr-o prezentare de caz similar pentru American Thoracic Society, medicii au remarcat ca o combinatie de metale utilizate in aliajele metalice, cum ar fi tungsten-cobalt poate determina reactii mai severe decat cele produse de un singur metal.

Conform specialistilor, trebuie sa tineti cont de faptul ca wolframul reprezinta unul dintre multele metale care pot provoca reactii alergice, in special iritatii ale pielii.

Totusi, alergia la tungsten este mai putin frecventa, si este mult mai probabil ca o reactie alergica la metale sa apara din cauza celuilalt metal aliar cu wolframul. In cazul in care aveti simptomele enumerate mai sus est ebine sa contactati un medic cat mai rapid, spun expertii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*