Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce fel de ulei trebuie sa folositi pentru a gati sanatos?

Uleiul se foloseste la gatit, insa deseori se intampla sa faca probleme ca urmare a calitatii sale deficitare sau a felului in care este preparat. De exemplu, pentru prajit, trebuie sa tinem cont de rezistenta uleiului la incalzire. Cele mai indicate uleiuri folosite pentru prajirea carnii sunt cele cu temperatura de incalzire peste 200°C, adica cele de floarea-soarelui si de palmier.

Ulei pentru prajit

Ulei pentru prajit

Expertii sunt de parere ca acestea sunt de buna calitate in cazul in care sunt presate la rece si nerafinate. Specialistii in nutritie spun ca este foarte important ca in momentul in care gatim sa tinem cont de faptul ca trebuie sa alegem un tip de ulei potrivit cu tratamentul termic aplicat.

Trebuie spus ca din momentul in care este prajit, proprietatile benefice ale unui ulei pot deveni toxice pentru corpul uman si chiar pot declansa anumite tipuri de boli cancerigene.

Uleiul nerafinat de floarea-soarelui

Uleiul nerafinat de floarea-soarelui contine foarte multi acizi grasi polinesaturati si in vitamina E, iar cel nerafinat de palmier rosu contine multi acizi grasi saturati si carotenoizi.

Expertii sustin ca prin procesul de rafinare se elimina aproape toti compusii fitonutritionali, activi in mentinerea sanatatii, ramanand numai acizii grasi.

De ce nu este buna gatirea prin prajire?

Potrivit acestora, gatirea prin prajire nu este foarte bine vazuta de experti si este daunatoare pentru corpul uman. Daca nu vreti sa renuntati total la savoarea alimentelor prajite, exista o varianta de compromis si anume prajeala de tip „light”.

Nutritionistii va recomanda sa alegeti atunci cand gatiti un aliment sarac in grasimi saturate si trans, de exemplu carnuri slabe, peste si fructe de mare, legume, tofu.

Este recomandat sa alegeti un ulei de buna calitate, dar cu punct de ardere, precum este uleiul nerafinat de palmier rosu, cel de boabe decojite de rapita, de susan, de arahide, de seminte de struguri.

In plus, este necesar sa prajiti bucati subtiri din alimentul ales, maximum 5 minute intr-o cantitate mica de ulei. In cazul in care va ramane ulei, nu-l mai utilizati la o noua reincalzire, pentru ca acesta nu mai este sanatos, spun expertii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*