Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Incearca sa uiti problemele pe care le ai. Iata de ce

Unul dintre numeroasele proverbe spune ca a gresi este omenesc, iar a ierta este divin. Noi studii au aratat faptul ca oamenii care se eschiveaza de la cele doua cerinte sunt foarte afectati din punct de vedere al sanatatii lor.

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din California, San Diego, SUA, au descoperit ca cei care lasa furia sa le afecteze sanatatea, mai ales tensiunea arteriala, traiesc mai putin decat oamenii calm si linistiti.

Uita de probleme

Uita de probleme

Expertii au gasit 200 de voluntari carora le-a solicitat sa se gandeasca la un moment in care un prieten i-a jignit. Jumatate dintre cei care au luat parte la studiu au fost indemnati sa se gandeasca la un moment de furie maxima, iar cealalta jumatate a trebuit sa se concentreze pe un mod ceva mai bland.

Participantii au fost distrasi timp de cinci minute, dupa care s-au putut gandi la acelasi eveniment in ce mod au dorit. In tot acest timp au fost conectati la aparate, inregistrandu-se valorile tensiunii arteriala si ritmul cardiac.

Furiosii au tensiunea arteriala mai mare

Savantii condusi de medicul Britta Larsen au constatat ca grupul furios a avut cea mai mare crestere a tensiunii arteriale, comparativ cu grupul iertator. Efectul a fost inregistrat ulterior, dupa cele cinci minute de pauza. Insa, nu au existat diferente mari.

Autorii cercetarii sustin ca desi a fost un studiu minimal, iertarea sugereaza ca are o reactivitate mai mica la evenimentele stresante si la protectia impactului fizic.

Potrivit specialistilor, pe termen scurt, aceste efecte nu sunt cunoscute ca daunatoare. Cu toate acestea, o presiune arteriala mai mare creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, mai spun specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*