Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Arborele de tuia si calitatile sale tamaduitoare

Potrivit expertilor, speciile de tuia apartin familiei Cupressaceae. Acestia sunt de fapt arbori rasinosi, care cresc in Romania ca specii ornamentale cultivate. Specia Tuia orientalis se identifica prin denumirea populara de arborele vietii, acesta fiind folosit inca din antichitate pentru valentele sale terapeutice si spirituale.

Conform specialistilor, denumirea de arborele vietii isi are originea in Geneza. Unii istorici considera ca Regele Solomon a construit templul Ierusalim din piatra si lemn de tuia, iar in Egiptul marilor faraoni, tuia era considerat un arbore sacru, fiind venerat de vechii locuitori ai acestei zone din Africa.

Beneficii tuia

Beneficii tuia

Arborele vietii are frunze solzoase cu flori persistente si poate atinge 30 de metri inaltime. Thuja orientalis, datorita taliei mai mici si a coroanei maleabile, poate fi plantata sub forma de garduri vii, avand un aspect deosebit de estetic.

Specia Thuja orientalis isi are originile in China si Japonia, iar Thuja occidentalis provine din America de Nord, acolo unde formeaza paduri dense.

Expertii ne atrag atentia ca cetina speciilor de tuia se poate confunda cu cea a cetinei de negi, arbust deosebit de toxic.

Care sunt calitatile tamaduitoare ale tuiei?

In medicina traditionala se utilizeaza ramurile solzoase si fructele in stadiul proaspat. Specialistii in fitoterapie spun ca tinctura si infuzia au numeroase efecte:

  • bacteriostatice,
  • antivirale,
  • antifungice,
  • antitumorale si
  • antireumatice.

Preparatele din tuia au rolul de a intari sistemul imunitar, precum si de a ameliora starile gripale. In plus, aceste preparate pot trata infectiile aparatului respirator si au efecte benefice asupra reumatismului.

Trebuie sa stiti ca in mod extern, cetina proaspata de tuia se poate folosi pentru combaterea celulitei. In China, in medicina traditionala se foloseste arborele vietii in tratamentul afectiunilor cancerigene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*