Ai deficit de seleniu in corp? Iata ce se intampla!
Cuprins:
Seleniul este unul dintre cele mai importante elemente pentru corpul uman. Potrivit medicilor, seleniul este foarte indicat pentru cei care au probleme cu cresterea parului si a unghiilor. De asemenea, suplimentele cu seleniu sunt recomandate de catre specialisti pentru imbunatatirea starii de sanatate, dar acestea ar putea fi periculoase pentru persoanele care au un surplus de seleniu in organism.
Ce este seleniul
Expertii ne anunta ca seleniul reprezinta un mineral extrem de important pentru organism, mai ales pentru ca asigura buna functionare a acestuia.
Seleniul – beneficii si efecte adverse
Seleniul poate sa majoreze rezistenta in fata bacteriilor si a virusurilor si previne declinul mental.
Trebuie spus ca unul dintre beneficiile suplimentelor cu seleniu este si acela ca stimuleaza fertilitatea masculina si protejeaza impotriva unor forme de cancer.
Oamenii de stiinta de la Unversitatea din Londra au avertizat ca seleniul are si foarte multe efecte advese. In urma unor studii complexe, s-a observat ca cei care prezinta un nivel crescut de seleniu si iau suplimente care contin acest mineral, sunt de 2 ori mai predispusi sa dezvolte diabet zaharat de tip 2.
In plus, rezultatele cercetarilor au evidentiat faptul ca aportul de seleniu variaza foarte mult la nivel mondial. Asadar locuitorii din Venezuela, din Canada si SUA au parte de ivel crescut de seleniu, iar europenii prezinta carente in acest domeniu.
Doza zilnica de seleniu
Conform expertilor, se recomanda ca doza zilnica de seleniu sa fie cuprinsa intre 60-80 micrograme, in functie de sex si de varsta. Seleniul poate fi luat de organism din peste, carne rosie, carne de pui, ficat si din rinichi. Medicii spun ca principalele surse de seleniu prezente intr-un regim mixt sunt reprezentate de vegetale, dar si de peste, carnea rosie, oua, carne de pui, ficat, precum si usturoiul.
Deficitul de sleniu
In plus, expertii in nutritie mai spun ca seleniul mai poate proveni si din drojdia de bere, germeni de grau si cereale fortifiate. Ca urmare a faptului ca organismul este capabil sa isi adapteze absorbtia conform necesitatilor, foarte rar o persoana se confrunat cu un anumit deficit de seleniu.
In clipa cand se manifesta o carenta in seleniu, medicii spun ca aceasta se inscrie in sindromul Keshan, ce se caracterizeaza in principal printr-o disfunctionalitate miocardica, un sindrom-cauza importanta de mortalitate infantila in China. In clipa cand cei mici au primit suplimente care sa contina seleniu, problemele au fost indepartate.
Expertii mai spun ca puterea corpului de a absorbi seleniul este mult diminuata in momentul cand se asociaza o patologie digestiva complexa si severa. In plus, daca aveti un exces de seleniu in organism se poate manifesta selenoza prin caderea parului, exfolirea unghiilor, iritabilitate, astenie.
Pentru a nu avea probleme, oamenii ar trebui sa respecte cantitatile necesare in fiecare zi. Pentru copii de pana la 12 luni se estimeaza un necesar de 20mg/zi, iar pentru cei de 1 an pana la 8 ani: 30mg/zi. In cazul celor cu varsta intre 9 si 13 ani, 40 mg/zi, iar pentru cei de peste 14 ani sunt necesare 55 mg/zi.
Florina
20 mai 2016 la 11:45
Seleniu este un supliment excelent si mai putin popular decat vestita Vitamina C. 🙂 Dar este foarte important sa verificati sursa/ materia prima si bineinteles biodisponibilitatea produsului. Ėu am folosit in trecut un produs de la Alevia dar de curand am trecut la Pharma Nord pentru ca ei au fost singurii care mi-au putut oferi dovezi concrete ca au un produs de calitate (materie prima si biodisponibilitate). De atunci consum zilnic cu incredere.