Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de cancerigene pot fi produsele lactate?

Majoritatea oamenilor sunt atrasi de produsele lactate in momentul alimentatiei. Expertii in nutritie spun ca un consumul regulat de produse lactate nu favorizeaza cancerul si chiar, in unele cazuri, are efect benefic. Cu toate acestea, lactatele ar creste riscul aparitiei cancerului de prostata.

Si totusi, laptele, iaurtul si branzeturile sunt cancerigene? Majoritatea specialistilor sunt de parere ca aceste lactate nu sunt cancerigene. Cel putin asa este concluzia unei cercetari realizate in Franta.

Produsele lactate sunt cancerigene?

Produsele lactate sunt cancerigene?

Expertii de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM) din Franta, ai Retelei Nationale de Alimentatie si ai Institutului National de Cancer au realizat in 2014 acest studiu, incercand sa demonstreze ca daca veti consuma in mod regulat produse lactate, aceste consum ar avea chiar efect protector contra mai multor tipuri de cancer.

Potrivit specialistilor, in cantitatile recomandate, lactatele reduc riscul de cancer colorectal si de vezica, iar in cazul cancerului mamar, probabilitatea este neutra. In schimb, riscul de cancer de prostata este usor crescut, mai ales daca se depasesc dozele recomandate.

Seful studiului, dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, coordonatoarea cercetarii „Nutritie,hormoni si sanatatea femeilor” spune ca in cazul adultilor, se recomanda consumul zilnic a doua-trei portii de produse lactate. Expertul spune ca prin portie se intelege o cantitate echivalenta cu un iaurt, cu un pahar de lapte sau cu 30 grame de branza.

Expertii au stabilit ca exista o crestere a mecanismelor de eliminare a celulelor canceroase in cazul tumorilor de colon

Care2.com arata ca avantajele consumului de lactate asupra sanatatii sunt dovedite, insa au existat si temeri cu privire la posibilele efecte cancerigene ale acestora.

De asemenea, au fost incriminati ca au o legatura cu acest risc in special calciul, precum si un hormon (IGF-1), care are efect asupra cresterii celulare. Insa calciul nu favorizeaza cancerul de prostata daca provine din alte alimente decat lactatele, spun expertii.

Referitor la hormonul IGF-1, chiar daca un nivel ridicat al acestuia este asociat cu cancerul de san, de colon si de prostata, este dificil de a trage concluziile in cazul produselor lactate.

Potrivit sursei citate, studiile asupra produselor lactate au permis descoperirea unei bacterii care are capacitatea de a induce apoptoza, adica moartea celulara programata. Trebuie sa stiti ca aceasta proprietate este interesanta mai ales pentru lupta contra proliferarii celulelor canceroase.

Numita Propionibacterium freudenreichii, aceasta bacterie se gaseste in lactate precum cascavalul sau svaiterul.

Conform cercetarilor din cadrul Institutului National Francez de Cercetari Agronomice, s-a stabilit ca exista o crestere a mecanismelor de eliminare a celulelor canceroase in cazul tumorilor de colon. Specialistii sunt de parere ca acest lucru insa nu inseamna ca este suficient sa mancam branza pentru a preveni orice risc, deoarece aceste branzeturi contin si bacterii care pot avea efecte opuse.

Un raspuns pentru Cat de cancerigene pot fi produsele lactate?

  1. vp Răspunde

    14 martie 2015 la 13:55

    nu se face referire insa la sursa.
    eu banui ca se discuta indirect despre laptele de vaca,cunoscut ca fiind puternic alergizant si cu factor cancerigen.
    nu se face referire nici la faptul ca laptele de capra si produsele din lapte de capra lupta impotriva oricarui tip de cancer si al altor boli si ca este cel mai apropiat din punct de vedere al compozitiei de laptele de mama.
    bineinteles ca orice aliment prelucrat (in procesul de pasteurizare se distrug toate mineralele,enzimele,vitaminele…in procesul de separare al grasimii se pierde grasimea sanatoasa) aduce dupa sine odata consumat probleme de sanatate si amintesc aici
    # alergii ascunse si vizibile
    # astm bronsic
    # probleme digestive
    # cancer de colon si prostata
    # alte boli autoimune
    # boli cardiovasculard
    # diabet
    # alte forme de cancer
    # Parkinson,Alzheimer

    Asadar Mare Atentie la ce mancati si la sursa lor.
    Doamne Ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*