Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de nociv este plumbul pentru corpul tau?

Printre cele mai periculoase elemente chimice pentru sanatatea corpului tau este plumbul. Acesta este absorbit mai usor de corpul copiilor decat de cel al adultilor. Expertii sunt de parere ca unele surse de plumb sunt inevitabile, insa totusi, se poate diminua expunerea la acestea. Plumbul este eliminat din organism in aproximativ 30 de zile, iar daca s-a acumulat in oase, el se elimina in circa 10 pana la 30 de ani.

Potrivit specialistilor European Food Safety Authority, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentar, expunerea oamenilor la plumb se face mai ales prin fumat si prin alimentatie, insa si in apa si in aer se regasesc cantitati reduse.

Plumbul pentru organism

Plumbul pentru organism

In ultimul deceniu, concentratia de plumb din mediu s-a diminuat in multe din statele din UE, datorita excluderii plumbului din carburanti.

Un studiu care a fost realizat de oamenii de stiinta de la Institutul National de Sanatate din Serbia arata faptul ca tigarile reprezinta unele dintre cele mai importante surse de plumb. In plus, cerealele, legumele si apa de la robinet sunt cele mai semnificative surse alimentare de plumb in toata Europa, anunta EFSA.

De pilda, in tari ca Finlanda, cele mai mari riscuri in acest sens sunt atribuite laptelui si sucurilor sau bauturilor alcoolice.

Plumbul este o cauza frecventa a pierderilor de auz

Cu toate ca vegetalele reprezinta adevarate surse de plumb, cei mai expusi la niveluri ridicate din acest metal sunt consumatorii de carne si de organe de vanat. Medicii sustin ca aceste niveluri pun in pericol sanatatea rinichilor si cea cardiovasculara in cazul adultilor. O cercetare publicata in revista Environmental Health Perspectives indica faptul ca plumbul ar putea fi una dintre cauzele importante ale pierderilor de auz, tot mai frecvente la tineri in ultima perioada.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca celelalte surse alimentare de plumb nu sunt periculoase pentru a produce efecte concrete in organism. Trebuie manifestata atentie, deoarece prin expunere prelungita la surse suplimentare de plumb, cum sunt unele cosmetice care au in compozitie plumb, riscurile pentru sanatate se majoreaza.

Este necesar sa evitati obiectele vestimentare si accesoriile din materiale care inlocuiesc pielea de culoare galbena si rosie, fiindca vopseaua folosita pentru acestea contine niveluri ridicate de plumb.

O cercetare realizata in 2011 de catre Autoritatea pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor din SUA a indicat faptul ca unul din 22 de rujuri contine plumb, riscul pentru sanatate crescand de fiecare data cand aplici rujul pe buze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*