Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Planta tropicala folosita ca laxativ si detoxifiant

Una dintre plantele cu numeroase efecte medicinale este senna sau siminichia. Aceasta reprezinta o planta erbacee, care apartine de familia Fabaceae, ce cuprinde aproximativ 250 de specii. Ea isi gaseste originile in regiunile tropicale, insa trebuie spus ca unele specii sunt prezente in toate regiunile cu clima temperata.

Potrivit expertilor in medicina naturista, in scop terapeutic se recolteaza de la aceasta planta fructele si frunzele.

Planta Senna

Planta Senna

Din punct de vedere al compozitiei chimice, senna contine compusi antrachinonici, flavonoide, zaharide, derivati naftalenici, fitosteroli, uleiuri esentiale, ceruri, taninuri, saruri minerale, rezine, mucilagii. Toate aceste substante ii confera proprietatile detoxifiante, purificatoare, laxative si purgative.

Specialistii o recomanda pentru tratarea constipatiei, caz in care actioneaza prin stimularea directa a peristaltismului intestinal, iritarea mucoasei intestinale si diminuarea consistentei scaunelor, prin diminuarea absorbtiei apei si electrolitilor.

Intra in compozitia ceaiurilor laxative in combinatie cu alte plante, insa se poate utiliza si pentru curele de slabire, pentru detoxifierea organismului, stimularea vezicii biliare, in caz de parazitoze intestinale.

Planta se foloseste pentru pregatirea intestinului gros in cazul interventiilor chirurgicale si investigatiilor de colonoscopie.

Senna se mai poate folosi si sub forma de ceai, care trebuie macerat la rece sau infuzie, 1-2 cani/zi sau tinctura, din care sa vor lua cate 30 picaturi/seara la culcare. Se mai poate folosi si sub forma de capsule si comprimate, circa 1-2 comprimate/zilnic, seara inainte de culcare.

Care sunt contraindicatiile?

Potrivit expertilor in fitoterapie, desia aceasta planta are efecte benefice asupra organismului, trebuie sa se administreze in dozele recomandate, pe perioade limitate de timp.

Trebuie sa stiti ca dozele mai mari pot provoca colici abdominale intense, insotite de diaree apoasa, greata, varsaturi. De asemenea, daca este administrata mai mult timp ar putea sa creeze dependenta, pierderi de minerale cu tulburari de ritm cardiac.

Este interzisa administrarea copiilor sub 14 ani, gravidelor, celor care sufera de ocluzii intestinale, boli inflamatorii intestinale, colita ulceroasa, apendicita, hemoragii, afectiuni hepatice si renale.

Medicii sunt de parere ca daca este administrata in paralel cu alte medicamente pe cale orala, poate diminua absorbtia acestora. Prin urmare, intervalul minim de administrare intre cele doua medicamente trebuie sa fie de 2 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*