Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce sunt pigmentii vegetali si cum te ajuta?

„Farmer’s Almanac” este o publicatie anuala care a aparut, fara intrerupere, din anul 1792.

In paginile acestui almanah se regasesc fel de fel de sfaturi practice pentru cei care stau in zone rurale. Exista sfaturi pentru timpul cel mai favorabil insamantarii, pe regiuni geografice din SUA, pana la sfaturi pentru mentinerea sanatatii omului si animalelor.

Unul dintre subiectele abordate este cel care se refera la pigmentii vegetali si importanta lor pentru sanatatea umana.

Pigmenti vegetali

Pigmenti vegetali

Clorofila

De pilda, cel mai cunoscut pigment vegetal, clorofila, este extrem de evident in legumele cu frunze mari, verzi, fiind elementul primar pentru procesul de fotosinteza al plantei, un convertizor de energie. S-a constatat ca acest pigment – clorofila – dezactiveaza agentii cancerigeni, care afecteaza colonul si ficatul.

Pigmentii de culoare galbena, portocalie sau rosie, cunoscuti colectiv drept carotenoide, se gasesc in mari cantitati in caise, pepeni, morcovi, dovleac, bostan si rosii.

Expertii sustin ca acesti alcaloizi protejeaza plantele de radiatia solara care poate ucide celulele, in special spectrul ultraviolet, au actiune antioxidanta si atrag insectele polenizatoare.

Pentru oameni, carotenoidele protejeaza sistemul imunitar, pielea, celulele epiteliale, previn accidentele cardiace, bolile de ochi si reduc posibilitatea dezvoltarii celulelor canceroase.

Datorita faptului ca sunt solubili in grasimi, acesti pigmenti se absorb mai bine cu o dieta care contine grasimi, preferabil vegetale.

Antocianinele

Albastrul, purpuriul si maro-roscatul unor pigmenti vegetali tradeaza existenta antocianinelor, niste pigmenti unici, care totdeauna apar in plante acide.

De exemplu, fasolea, varza rosie, sfecla rosie, afinele, ceapa rosie, strugurii rosii, murele si zmeura sunt principalele plante care produc acesti alcaloizi.

La plante, prezenta acestor pigmenti determina rezistenta la stres – seceta, prea multa apa, caldura excesiva sau frig. La oameni, acesti pigmenti previn degradarea cognitiva in cazul varstnicilor, iar la copii accelereaza procesul de vindecare a leziunilor.

Potrivit sursei citate, antocianinele intotdeauna apar singure in plante, ca si pigment unic, spre totala excludere a altor pigmenti. Fiind solubile in apa, au un efect rapid in reglarea metabolismului persoanelor cu rezistenta la insulina sau obeze.

Alti pigmenti vegetali

O alta grupa de pigmenti vegetali o reprezinta niste alcaloizi care pot insoti alti pigmenti, cu exceptia antocianinelor, ce dau culori in spectrul galben, portocaliu, rosu si violet, fiind cu mult mai putin concentrati in comparatie cu alti pigmenti.

Expertii ne anunta ca sfecla, spanacul, ciresele, visinele, capsunele si fructele de cactus sunt unele dintre putinele plante cu concentratii mai mari de unu la mie, in volum.

La plante, acesti pigmenti indeplinesc functia de protectie contra radiatiilor solare nocive.

In cazul oamenilor, se pare ca pot preveni ulcerul, cancerul gastric, problemele cardio-vasculare si sunt vitali in procesul de detoxificare al ficatului, ca urmare a expunerii la agenti toxici, cum ar fi alcoolul, nicotina, benzenii si clorul.

Pigmentii de tipul celor din alune, nuci, ghinda, jir si fistic sunt plini de uleiuri vegetale si tanin, care, in aceasta combinatie, ofera semintelor plantelor capacitatea retinerii umiditatii pentru a favoriza germinarea.

Acestia pot folosi oamenilor in stimularea producerii fibrinogenelor, care previn hemoragiile, dar in acelasi timp pot fi extrem de daunatoare prin favorizarea formarii cheagurilor de sange, la cei predispusi la asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*