Consumul de peste in diabet
In ultimii doi ani au fost publicate sase meta-analize separate despre relatia dintre consumul de peste si diabetul de tip II. Rolul deplin al unei meta-analize este sa compileze cele mai bune studii pana la momentul respectiv si sa vada ce arata bilantul general al dovezilor.
Faptul ca exista sase asemenea meta-analize diferite publicate recent accentueaza cat de deschis ramane acest subiect. Totusi, un fir calauzitor consistent a fost ca respectivii consumatori de peste din Statele Unite tind sa aiba un risc mai mare de diabet.
Consumul de peste – Risc de diabet mai mare?
Daca includem si Europa, atunci consumatorii de peste par sa aiba un risc de diabet cu 38% mai mare. Pe o baza de apreciere pe portie, a rezultat ca ar exista o crestere cu 5% pentru fiecare portie de peste pe care o serveste cineva pe saptamana. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, o portie de carne rosie pe zi este asociata cu o crestere a riscului de 19%. Doar o singura portie de peste pe zi ar fi echivalentul unei cresteri a riscului de 35%. Dar de ce ar fi pestele mai rau decat carnea rosie?
Aportul alimentar de peste ar putea spori riscul de diabet de tip II prin cresterea nivelului de zahar din sange, dupa cum a aratat o recenzie a dovezilor, comandata de guvernul SUA. In cadrul recenziei s-a observat o crestere a zaharurilor din sange la diabeticii carora le-a fost administrat ulei de peste.
Posibila cauza
O posibila cauza este ca grasimile omega-3 par sa cauzeze stres oxidativ. Un studiu recent a descoperit ca celulele producatoare de insulina din pancreas par a nu mai lucra la fel de bine la oamenii care consuma doua sau mai multe portii de peste pe saptamâna. O alta posibila cauza ar putea fi legata de contaminantii de mediu ce se acumuleaza in pesti.
Totul a inceput cu agentul Orange. Americanii au pulverizat 74 de milioane de litri din aceasta substanta peste Vietnam, iar o parte din el era contaminat cu urme de dioxina. Desi Crucea Rosie a estimat ca au fost afectati grav un milion de vietnamezi, ce s-a intamplat cu toti soldatii care au fost expusi cand l-au pulverizat peste tot? Rapoartele au inceput sa arate ca veteranii expusi la agentul Orange par sa aibe rate de incidenta a diabetului mai inalte decat veteranii neexpusi- o legatura care acum este recunoscuta oficial.
Asa-numitii „poluanti organici persistenti” sunt in principal chimicalele industriale produse de om si sunt printre cei mai periculosi compusi sintetizati vreodata. Acestia includ dioxinele, BPC (bifenilii policlorurati) si anumite pesticide ce contin clor, toti rezistenti la descompunere in mediul inconjurator.
Initial condamnati pentru efectul lor daunator asupra functiei reproducatoare si a capacitatii acestora de a cauza cancer, exista tot mai multe dovezi ce arata ca expunerea la acesti poluanti duce la boli metabolice precum diabetul. Aceasta este o descoperire importanta care ar trebui sa capteze maxima atentie.