Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Paradoxurile gustului sarat

Sarea este una dintre acele substante periculos de gustoase. Omul modern adauga cristale magice de sare in tot ceea ce gateste si coace si, daca ne luam dupa statistici, punem mult prea multa sare in mancare.

Oamenii nu au fost dependenti de sare din cele mai vedchi timpuri, iar cautarea momentului in care acesta a descoperit placerea gustului sarat este un puzzle pentru oamenii de stiinta.

Sarea in mancare

Sarea in mancare

Paradoxul sarii este acela ca in cantitate mare este generatoare de afectiuni care pot duce la moarte, in timp ce eliminarea completa a sarii din alimentatie este incompatibila cu viata.

„Daca nu respecti nevoia de sodiu, mori”, explica Paul Breslin, cercetator la Centrul Monell, din Philadelphia, institut dedicat studierii simturilor si gustului.

Beneficiile scaderii consumului de sare

Scaderea consumului de sare reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. In Finlanda, de exemplu, cand prin masuri luate la nivel de politica de stat s-a redus consumul de sare, numarul accidentelor vasculare cerebrale si al afectiunilor cardiace s-a redus substantial.

Expertii atentioneaza ca daca se va diminua consumul de sare, va fi foarte dificil pentru ca aceasta este generatoare de gust bun fata de care oamenii au devenit dependenti. Aici incepe misterul sarii.

Savantii nu pot spune cu certitudine daca apetitul oamenilor pentru gustul sarat este natural. Cateva studii dovedesc ca oamenii se nasc cu nevoia de a manca sarat. Toti oamenii consuma mai mult sau mai putin aceeasi cantitate de sare si implicit de sodiu.

Exceptie fac triburile izolate din Amazonia care nu cunosc sarea, ceea ce arata ca preferinta oamenilor pentru sare nu este universala.

Exista dovezi care arata ca pasiunea omului pentru sare este indusa. Dovada ca dupa ce la inceputul unui regim sarac in sare gustul alimentelor este groaznic, dupa circa o saptamana, acesta devine suportabil, iar ulterior absenta adaosului de sare nu mai este resimtita.

O cercetare recenta arata ca in circa 8 opt saptamani, cei care adopta un regim sarac in sare considera o farfurie de supa ca fiind suficient de sarata si gustoasa cu doar 50% din cantitatea de sare pe care ar fi folosit-o inainte de a renunta sa mai adauge sare in mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*