Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Care sunt mai bune: ouale albe sau cele maronii?

Tipuri de oua si pareri

Gainile fac doua feluri de oua: albe sau maronii, de culoarea tenului bronzat. Si totusi care sunt mai bune pentru sanatata noastra?

Problema este foare veche, iar raspunsurile diferite si greu de explicat. Cei mai multi cred ca oul cu coaja inchisa, care are de obicei si un galbenus mai roscat, este mai bogat in nutrienti, in vitamine si in substante minerale, decat celelalte oua.

Oua albe vs. oua maron

Oua albe vs. oua maron

Altii cred ca diferenta se simte la gust, iar a treia categorie cosidera ca ouale albe nu se preteaza la prepararea prajiturilor si a aluaturilor.

Ce au demonstrat testele de laborator?

Analizele de laborator au aratat ca, in ceea ce priveste calitatile nutritive si gustative ale acestor oua, nu difera decat numai culoarea. Este drept ca exista oua de calitate inferioara si altele mai bune, dar asta nu depinde de culoare, ci numai de varsta gainii si de conditiile in care a fost ea intretinuta si hranita.

Indiferent de culoarea oului, daca a fost facut de o gaina tanara, va avea numeroase calitati benefice asupra organismului nostru.

Oul de gaina are proprietati terapeutice, fapt pentru care poate fi folosit in tratamentele naturiste, contra congestiei oculare, a diareelor si arsurior sau pentru calmarea durerilor provocate de laringita acuta.

Indiferent de culoarea lui, acesta contine substante minerale (fier, zinc si fosfor) si numeroase vitamine, unele dintre ele foarte rare (retinol, calciferol, tocoferol, riboflavina, tiamina, niacina si piridoxina).

Ca proprietati generale, oul poate fi amintit pentru felul in care elibereaza continutul biliar prin contractarea colecistului, pentru faptul ca hraneste creierul, dizolva depunerile aterosclerotice din vasele sanguine, imbunatateste memoria, fixeaza calciul in organism si elimina toxinele din ficat.

Daca insa oul provine de la o gaina imbatranita si care a fost crescuta toata viata ei numai in cusca, aceste valori ale oului se estompeaza sau pot sa dispara. Astfel, ceea ce mancam este o substanta lipsita de acele proprietati pe care natura ni le ofera, ca sa ne putem mentine tonusul vital.

Conditia ecologica vs. culoarea oualelor

Specialistii sustin ca mai importanta decat culoarea cojii este conditia ecologica in care s-a format gaina si stresul la care a fost supusa, iar in acest sens normele europene prevad urmatoarele inscriptii, ce se marcheaza chiar pe ou:

0 – oua pefect ecologic, de la gaini crescute in curte si hranite in conditii ecologice.
1 – oua de la gaini crescute la sol, in conditii de hrana industriala.
2 – oua de la gaini crescute „la baterie”.

Gustul si calitatea continutului sunt depedente in mai mare masura de conditiile in care si-a dus traiul gaina, decat de culoarea oului care n-are nicio importanta si nu influenteaza in niciun fel calitatea continutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*