Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de nociv este orezul auriu pentru corpul tau?

Pe intreg Globul, circa 500.000 de copii raman fara vedere in fiecare an, ca urmare a lipsei de vitamina A din corpul lor. Aceasta este concluzia expertilor din cdrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Persoanele care nu mananca alimente care au vitamina A pot prezenta un risc ridicat pentru xeroftalmie. Aceasta reprezinta un tip de boala de ochi care duce la orbirea persoanelor in cauza.

Medicii afirma ca lipsa vitaminei A face ca organismul sa fie mult mai expus infectiilor de tot felul.

Orez auriu

Orez auriu

Totusi, o noua varianta a acestui aliment, modificata insa genetic pentru a contine de circa 20 de ori mai multa beta-caroten, o substanta pe care organismul o transforma in vitamina A, poate schimba destul de mult situatia in intreaga lume.

Acest proiect, al „orezului auriu” a fost foarte criticat la nivelul Terrei de catre medici si mai multi experti in nutritie.

Organizatiile care l-au finantat au fost fundatia Rockefeller, Instititul Federal Elvetian pentru Tehnologie, precum si Uniunea Europeana, prin programul european Biotech.

Potrivit specialistilor, orezul auriu adauga in corp elemente de ADN provenite de la bacterii, precum si parti de ADN de la porumb, necesare ca sa se dezvolte beta-carotenul in orezul simplu.

Ecologistii din toata lumea se tem de faptul ca orezul auriu modificat genetic are efecte adverse asupra corpului uman, iar acest aliment nu a fost prea studiat, asa ca nu se cunosc in intregime avantajele sau problemele pe care le aduce organismului.

Ajuta corpul vitamina A din orezul auriu?

Unii nutritionistii mai spun ca prin intermediul orezului auriu se doreste de fapt promovarea pe piata a produselor modificate genetic in tarile mai sarace ale lumii.

In plus, mai multi specialisti au avertizat ca locuitorii de pe continentul Africa au deficite importante de nutritie pentru multe vitamine, iar un surplus de vitamina A nu va fi de un folos prea mare in aceasta directie.

In alte tari din Asia, savantii deja testeaza mai multe terenuri pentru a vedea daca sunt suficient de bune pentru plantarea semintelor modificate genetic de orez auriu. BBC anunta ca in urma unor teste suplimentare, orezul auriu ar putea primi aprobarea de a fi folosit in toata lumea, in jurul anului 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*