Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Atentie la salata verde, spanac si ridichi

Desi se cunoaste faptul ca verdeturile precum salata verde, spanacul si ridichile sunt foarte sanatoase pentru corpul uman, va trebui sa aveti in vedere modul cum acestea au fost cultivate si daca acest lucru s-a realizat in soluri poluate cu nitrati.

Potrivit unor studii recente, care s-au derulat la Universitatea din Ohio, SUA, vegetalele cultivate in sere si solarii acumuleaza cantitati foarte mari de nitrati – sunt substante foarte nocive pentru sanatatea organsimului.

Nitratii din legume

Nitratii din legume

Expertii sustin ca speciile care contin multi nitrati sunt legumele cu frunze comestibile, in care acumularea se realizeaza in frunze: salata, spanacul sau rucola. Aici se incadreaza si cateva specii de radacinoase, la care acumularea se face cu precadere in radacini, cum ar fi sfecla rosie, ridichile sau mangoldul.

Specialistii mai afirma ca din clipa cand aceste legume verzi au fost recoltate, salata si spanacul, de pilda, trebuie sa fie consumate cat mai repede! In caz contrar, este indicat ca acestea sa nu fie pastrate undeva intr-un loc ferit de lumina deoarece, fara o sursa de lumina, metabolismul plantei genereaza nitrati care vor ajunge in organismul dvs. prin consum.

Aceste substante pot bloca hemoglobina cand ii mancam, iar asta inseamna ca sangele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea isi pierd viata.

Trebuie sa stiti ca neuronii sunt cei care isi pierd viata primii din cauza lipsei de oxigen, insa foarte sensibile sunt si celulele musculare si celulele din ficat.

Vitamina C din anumite legume are o mare eficienta pentru prevenirea conversiei nitratilor in nitriti!

Potrivit specialistilor, sub influenta microflorei si a mediului acid din stomac, nitratii se transforma in nitriti care ulterior se transforma in nitrozamine si nitrozamide.

Inca din anii 50′, anumite studii realizate de specialistii din cadrul Universitatii Princeton din SUA arata faptul ca efectul nociv al nitrozaminelor a fost dovedit, fiind semnalate cazuri de cancer hepatic. De asemenea, alte tipuri de cancer care pot fi cauzate de aceste substante nocive sunt cel de stomac, colorectal sau vezica.

Sursa citata mai anunta ca un alt efect nociv al nitritilor in care s‑au transformat nitratii ingerati este de a se putea combina cu hemoglobina pe care o transforma in methemoglobina. Expertii ne anunta ca aceasta reactie are la baza oxidarea fierului, iar methemoglobinemia poate afecta mai ales copii mici sau femeile care alapteaza si batranii.

Persoanele care au probleme din cauza acestei afectiuni au parte de greutati in respiratie, asfixie si sufera de anxietate.

Medicii sustin ca vitamina C are o mare eficienta pentru prevenirea conversiei nitratilor in nitriti, asa ca va trebui ca sa mancati cat mai des legume care o contin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*