Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce este nicotina un drog puternic?

Fumatul reprezinta un adevarat flagel al lumii contemporane. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 33% din populatia lumii fumeaza, in special locuitorii tarilor sarace. Potrivit specialistilor, rata medie globala a succesului in renuntarea la fumat este, la finalul unui an calendaristic, de doar 5%. Dar de ce este nicotina din tutun un drog atat de puternic?

Expertii sustin ca in afara celor aproape 4.000 de substante deosebit de toxice pentru organism, de gudron si monoxidul de carbon, fumatorul inhaleaza nicotina.

Nicotina

Nicotina

Aceasta substanta, utilizata pe scara larga drept insecticid si fungicid in agricultura, declanseaza in organism o serie de reactii chimice la nivel neuronal, care duc la eliberara dopaminei in organism. Dopamina este numita „hormonul placerii„.

Aceasta substanta imbunatateste conectivitatea legaturilor sinaptice si duce la descarcari electrice intense intre celulele nervoase.

Nicotina da fumatorului o placere ce seamana cu primirea unei laude, dupa rezolvarea unei probleme dificile sau cu momentul admiratiei unei opere de arta, inducand o stare de bine, de multumire de sine si de relaxare.

Nicotina ajuta creierul sa faca fata stresului

Specialistii mai spun ca nicotina determina secretia de adrenalina, hormonul eliberat de organism in momente de tipul „lupta sau fugi”. De asemenea, nicotina ajuta creierul sa faca fata mai bine situatiilor de stres, ajuta la imbunatatirea concentrarii in timpul rezolvarii unor sarcini.

De aceea, atunci cand stiu ca urmeaza o perioada de crestere a tensiunii psihice, fumatorii isi aprind instinctiv o tigara. Asta se intampla pentru ca in afara de pulsul accelerat si de tensiune arteriala ridicata, adrenalina duce la o imediata varsare in sange a unei cantitati crescute de zahar, pentru a pregati muschii.

In plus, nicotina determina pancreasul sa secrete mai putina insulina. Excesul de zahar din sange nu mai este consumat prin activitate musculara, iar atunci, pe fondul cantitatii mari de glucoza care trebuie metabolizata de catre organism, senzatia de foame este inhibata.

Odata cu trecerea timpului, expertii sunt de parere ca in creierul unui fumator se formeaza cai neuronale care tin nu numai de efectele chimice, insa si de gesturile legate de fumat sau de conditionarea sociala.

Cu cat numarul de tigari fumate in fiecare zi este mai mare, cu atat neuronii care se ocupa de aceasta activitate sunt mai numerosi, iar rata de insucces a renuntarii este atribuita, in buna masura, si acestui factor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*