Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Sfaturi sanatoase pentru alegerea mezelurilor

Daca va place sa mancati mezeluri, trebuie sa stiti ca mai multe de zece portii lunar pot sa majoreze cu peste 70% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara. Health24.com arata ca aceasta reprezinta una dintre primele cinci cauze de deces in Europa de vest si se manifesta prin diminuarea capacitatii corpului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.

Expertii in nutritie sustin totusi ca exista cateva cai pentru a ne proteja de mezelurile de proasta calitate. Si in cazul mezelurilor, ca la alte produse alimentare, este foarte important sa citim eticheta. Urmati aceste sfaturi pentru alegerea unor mezeluri sanatoase!

Mezeluri sanatoase

Mezeluri sanatoase

Eticheta mezelurilor

Specialistii recomanda cumparatorilor sa se uite la etichete. Exista 3 tipuri de etichete:

  1. compozitionala, de unde vor afla ingredientele, aditivii si aromele folosite in fabricare;
  2. eticheta nutritionala si
  3. cea referitoare la alergeni.

Etichetele compozitionala si cea legata de alergeni sunt obligatorii, iar eticheta optionala, trecuta de obicei de producatorii de mai mare incredere, este cea nutritionala care arata cantitatea de proteine, glucide, lipide sau minerale contine produsul in cauza.

Conform nutritionistilor, la eticheta compozitionala exista urmatoarea regula si anume primul ingredient este si cel mai important cantitativ. In cazul in care se incepe cu apa inseamna ca ea reprezinta procentul cel mai ridicat. Urmeaza slanina, sorici, carne, spre sfarsit sunt E-urile si aromele.

Totusi, daca veti citi pe eticheta si alte elemente, pe langa carne si emulsie de sorici, produsul este in regula doar daca nu sunt substante precum caragenan – o substanta de ingrosare. In acest caz ar fi bine sa nu cumparati, chiar daca pretul va atrage.

Pretul mezelurilor

Trebuie sa tineti cont de faptul ca un mezel cu cat este mai ieftin, cu atat este mai scazut din punct de vedere nutritiv. Puteti, de pilda, sa memorati ce fel de ingrediente are mezelul respectiv si sa va interesati ce inseamna. Dupa ce v-ati informat, cumparati sau nu in cunostinta de cauza.

Este recomandat pentru cumparatori sa se uite la eticheta pe calorii!

De exemplu, produsele care au mai mult de 100, 200 de kilocalorii la suta de grame trebuie evitate sau consumate in cantitati mici. Mare atentie si la cantitatea de sodiu, deoarece mezelurile care au mai mult de 0,5 grame de sare la suta de grame trebuie eliminate sau consumate cu moderatie.

Mezelurile feliate

In plus, in cazul mezelurilor taiate, legea europeana obliga sa scrie in galantar ce contin. Expertii sunt de parere ca in ceea ce priveste salamul nu este bine sa luam feliat, pentru ca nu mai vedem valabilitatea, cu toate ca aceasta e obligatoriu sa fie trecuta.

Mai mult, acestea au obiceiul de a rancezi mai repede si devin toxice, pentru ca au o suprafata crescuta de contact cu oxigen. Expertii mai spun ca in cazul in care vi se taie in fata mezelul, trebuie sa il consumati cat mai repede, pentru a evita neplacerile de mai tarziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*