Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Studiu: O substanta prezenta in mere poate sa refaca inima dupa infarct

Savantii din Marea Britanie au descoperit ca un anumit compus chimic care este prezent in mere si capsuni poate sa diminueze daunele provocate inimii dupa un infarct.

Un studiu realizat la Univeristatea Cambridge arata faptul ca rata de supravietuire a unui infarct se poate majora foarte mult datorita unui compus chimic care poate fi folositor in reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima si creierul in urma unui infract sau atac vascular cerebral.

Mere

Mere

Savantii de la Universitatea Cambridge spun ca in cazul in care substanta din fructe este injectata dupa un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Rezultatele studiului au fost facute publice in revista Nature. Cu toate ca cea mai mare parte a daunelor apar in timpul infarctului in sine, o parte a problemelor apar dupa ce circulatia sangvina revine in organul respectiv dupa accident.

Imediat dupa ce medicii au indepartat cheagul de sange care a cauzat atacul vascular sangele oxigenat iriga din nou inima, spun medicii. Acestia aveau dificultati din cauza ca pana in acest moment, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

Ce efect au avut merele si capsunile asupra cobailor?

Noua cercetare a fost efectuata cu ajutorul unor modele computerizate si confirmata pe cobai. Studiul arata faptul ca anumite traume ale organelor sunt provocate de o substanta chimica numita succinat, o sare a acidului succinic, care apare in mod natural in organism.

Oamenii de stiinta au descoperit ca succinatul se acumuleaza in cantitati foarte mari in tesuturile lipsite de oxigen in timpul unui atac. In clipa cand circulatia sangvina este reluata, succinatul reactioneaza cu oxigenul si produce molecule ale unor substante care omoara celulele cardiace sau ale altor organe.

Savantii au mai aflat ca pot diminua daunele cauzate organelor soarecilor injectand compusi chimici simpli gasiti in mere si capsuni, care inhiba acumularea de succinat in perioada imediat urmatoare unui infarct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*