Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum arata masa de pranz sanatoasa?

Datorita programului incarcat, tindem adesea sa sarim peste masa de pranz sau, in cel mai bun caz, sa alegem o varianta rapida, fara a aloca timpul cuvenit acestuia. Nu intamplator in lumea civilizata de astazi toti oamenii activi beneficiaza de o pauza la pranz de 1-2 ore, pentru ca acestia sa poata servi, fara graba, o masa care adesea e cea mai importanta din zi.

Exista multe persoane care dintr-un motiv sau altul nu pot manca dimineata si atunci este esential ca pranzului sa i se aloce un rol esential in programul nutritional.

Masa de pranz sanatoasa

Masa de pranz sanatoasa

Cand trebuie sa luati pranzul?

Referitor la ora corecta la care trebuie luata masa de pranz, intervalul ideal este 13.00 – 15.00, dar pot interveni modificari si in functie de programul fiecarei persoane (ture de noapte), de stilul de viata.

Ideal este sa existe o regularitate a meselor, intre mesele principale ale zilei fiind necesare 5-6 ore, cu mici gustari la 2-3 ore, explica nutritionistii.

Astfel, cei care sunt mai activi din punct de vedere fizic trebuie sa isi coreleze numarul de kilocalorii cu gradul de efort zilnic depus. Profesii extrem de solicitante – lucratori in constructii, in agricultura, minerit, alpinistii – pot avea uneori nevoie de un aport caloric de circa 4.000 – 5.000 kcal/zi si chiar mai mult.

De exemplu, sportivii, muncitorii in fabrici – solicitari moderate – vor necesita 2.500 – 4.000kcal, dar intotdeauna se vor adapta in functie si de alti parametri, cum ar fi: varsta, sex, temperatura mediului ambiant.

Din acest necesar caloric, peste 50 – 75% trebuie sa fie adus in prima 1/2 a zilei, in principal de mic dejun si pranz.

Masa de pranz sanatoasa

Pranzul trebuie sa furnizeze un aport suficient de carbohidrati, necesar energizarii in primele minute – ore de dupa masa, proteine si, de asemenea, grasimi, ultimele necesare unei energii de durata, care sa ajunga pentru eforturi intense.

De asemenea, proteinele au rolul de a furniza energie, dar de asemnea si rol structural si de reparatie a distrugerilor celulare. Vitaminele si mineralele ajuta si ele, de asemenea, in efortul fizic sustinut, de aceea masa de pranz trebuie bine echilibrata din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, nu este indicat ca la masa de pranz procentul de grasimi sa fie foarte ridicat, digestia fiind in acest caz greoaie si tonusul persoanei respective fiind mult redus.

Combinatiile sunt si ele esentiale pentru a da cat mai multa energie si o digestie corespunzatoare.

Expertii sunt de parere ca un pranz bazat pe carbohidrati – paste, cartofi, orez nu trebuie incarcat si cu un aport excesiv de grasimi. Este preferabil sa se combine cu legume preparate sau proaspete, cu peste, fructe de mare, carne slaba, branzeturi slabe, uleiuri vegetale.

In plus, mesele de pranz bogate in proteine – vita, curcan, ficatei, somon se pot combina mai bine cu variante de legume cu nivel scazut de carbohidrati, uleuri vegetale, salate, supe sau ciorbe ca aperitiv, deserturi pe baza de fructe, lactate, nuci, arahide, fructe deshidratate, cereale integrale, toate cu rol de a furniza energie optima, in mod gradual.

Nu ignorati pauza de dupa masa de pranz

Expertii in nutritie sustin ca masa de pranz ar fi ideal sa fie urmata de o pauza de minim 30 minute fara efort intens. In plus, ar trebui precedata, la modul ideal, de 60 minute fara eforturi intense.

Mesele regulate, combinatiile corect adaptate fiecarei persoane contribuie la un stil de viata sanatos.

Un raspuns pentru Cum arata masa de pranz sanatoasa?

  1. Eu112344 Răspunde

    17 noiembrie 2015 la 10:40

    poate ne spuneti ce preparate sa mancam, nu carbohidrati si proteine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*