Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce numar de legume si fructe trebuie sa mananci, in functie de nutrientii din ele?

Se stie ca natura ofera diferite culori fructelor si legumelor, in functie de nutrientii pe care acestea le contin. Expertii spun ca daca vei consuma aceste alimente in functie de culoarea lor, vei avea un control asupra vitaminelor pe care le asimilezi.

Legumele te ajuta in functie de culoare

Legumele te ajuta in functie de culoare

Fiecare culoare este data de anumite fitochimicale, compusi foarte buni pentru sanatate, care previn diferitele afectiuni.

Antocianina si proantocianinele sunt doua tipuri de antioxidanti asociati cu mentinerea sanatatii organismului si in special a creierului. Acestia se gasesc in alimente precum afinele si vinetele.

Fructe si legume rosii si portocalii: 5-6 portii pe saptamana pentru un adult

Cat inseamna o portie? Aproximativ 8 capsuni mari, un ardei rosu mare, 12 morcovi mici sau 2 morcovi medii, un cartof dulce sau o jumatate de grepfrut roz.

Legumele si fructele astfel colorate, precum tomatele sau ardeii rosii, contin licopen, o fitochimicala care ajuta la prevenirea cancerului de san si prostata.

De asemenea, alfa si beta-carotenul dau culoarea portocalie vibranta a morcovilor si cartofilor dulci. Corpul transforma acesti compusi in vitamina A, care iti ajuta ochii, oasele si sistemul imunitar. Fitochimicalele au si rol de antioxidanti, tinand astfel deoparte bolile si radicalii liberi.

Vegetalele cu frunze de culoare verde: 1-2 portii saptamanal

Nutritionistii spun ca asta inseamna o cana de vegetale gatite, 2 cani de verdeturi crude sau 10 manunchiuri de brocoli.

De exemplu, spanacul sau rucola sunt surse bogate de luteina, zeaxantina si fitochimicale care se acumuleaza la nivelul ochilor si previn degenerescenta maculara, o cauza principala a orbirii in randul persoanelor in varsta.

Aceste legume sunt bogate si in beta-caroten.

In plus, legumele din familia crucieferelor, precum brocoli sau conopida, ofera compusi care previn cancerul prin cresterea numarului de enzime care elibereaza corpul de toxine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*