Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce poate aduce excesul de azot din unele legume de pe piata

Majoritatea legumelor sunt crescute prin utilizarea unor ingrasaminte chimice, care au un rol important in metabolismul acestora. De pilda, azotul reprezinta un element decisiv al fotosintezei.

Acesta are rolul de a da voie sa se produca transformarea materiei minerale in tesut vegetal si are un rol important in cresterea vegetativa. Health24.com scrie ca multi dintre legumicultori fertilizeaza culturile cu azot, dar in momentul cand se exagereaza din dorinta de a accelera productia, consumatorii au de suferit.

Legume cu azot

Legume cu azot

Multe legume obtinute din culturi fertilizate cu azot au parte in compozitia lor de nitrati si nitriti, acestia fiind niste compusi foarte nocivi organismului uman. Expertii au observat in urma unor studii complexe, realizate in Marea Britanie la Universitatea din Oxford ca nitratii si nitritii ajunsi in corpul uman pot cauza aparitia methemoglobinei si formarea nitrozaminazelor, cu efecte mutagene si cancerigene.

Si totusi cum putem recunoaste legumele crescute cu exces de azot? Specialistii sunt de parere ca descoperirea legumelor obtinute din culturi in care s-a exagerat cu ingrasamintele cu azot se realizeaza doar in laborator.

Indicii despre legumele tratate cu azot

Cu toate acestea exista cateva indicii care iti arata daca salata, spanacul, ridichile si ceapa verde au fost astfel tratate. De exemplu, specialistii spun ca cei care au cultivat aceste legume sau stiu cum arata atunci cand se dezvolta in conditii naturale poate sa sesizeze, prin comparatie, care sunt legumele crescute fortat.

Trebuie spus ca legumele tratate in exces cu azot arata nefiresc de bine, exagerat de dezvoltate, dar cu o culoare nematurata, prea cruda.

De parca procesele de maturare care se desfasoara in planta in mod normal, nu au tinut pasul cu crestere. In plus, legumele fortate cu azot se ofilesc mult mai repede, datorita continutului mai ridicat de apa si tind sa se deprecieze mai rapid decat cele crescute intr-un ritm natural.

Care este limita concentratiei de nitriti si nitrati din legumele din UE?

Expertii sunt de parere ca nitritii (NO3) si nitratii (NO2) reprezinta componenti naturali ai solului, proveniti din mineralizarea substantei azotate de origine vegetala sau animala datorata in primul rand microorganismelor existente in sol. Specialistii sustin ca o parte dintre acestia sunt absorbiti din radacinile plantelor si servesc la sinteza proteinelor si a altor compusi cu azot, iar alta parte este antrenata de apele de suprafata si de cele care traverseaza solul, regasindu-se in rauri, lacuri sau in panza de apa freatica.

Potrivit BBC, Uniunea Europeana a stabilit pragul pentru nitrati si nitriti in apa potabila la 50 de miligrame/litru. Desi tara noastra a preluat si ea aceasta valoare, exista state membre care nu au luat in considerare limitele stabilite la Bruxelles si au introdus propriile „praguri”, mai mici.

BBC arata ca in Marea Britanie, concentratia de compusi chimici maxima admisa este de 18-42 mg/l, in Irlanda – de 37,5 mg/l, in timp ce in Ungaria concentratia acceptata de nitrati si nitriti este cuprinsa intre 25 si 50 mg/l.

Medicii sustin ca pragul acceptat de tara noastra este mult prea mare, mai ales pentru copii si sugari. Ingrijorarea medicilor este justificata intrucat, aproape toate sortimentele de apa imbuteliata de pe piata, carbogazoasa, plata contin nitrati si nitriti, insa companiile nu specifica pe eticheta continutul acestor substante.

Cercetarile au indicat faptul ca majoritatea apelor imbuteliate de pe piata contin intre 20 si 22 mg/l nitrati si nitriti – limita considerata de specialisti mult prea mare, mai ales in conditiile in care este consumata zilnic de copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*