Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Imaginile tridimensionale – riscuri

Majoritatea dintre noi suntem atrasi de filmele 3D de la cinematograf. Totusi, desi ochelarii tridimensionali apeleaza la abilitatea creierului uman de a suprapune doua imagini alaturate, asa incat sa para ca pot fi vazute in adancime, acestia ne pot afecta vederea.

Oftalmologii sunt de parere ca simptome precum dezorientarea sau aparitia convulsiilor ar trebui sa ne puna pe ganduri, daca folosim acest tip de ochelari. Trebuie spus ca noile televizoare cu tehnologie 3D aduc anumite imagini sau lumini care pot cauza convulsii epileptice sau chiar infarct.

Ochelari 3d

Ochelari 3d

Cine este cel mai afectat?

Cei care folosesc astfel de tehnologie acuza doar ameteli usoare, tensiune oculara sau rau de miscare. Expertii de la Spitalul Universitar Langone din New York spun ca multe dintre aceste reactii apar predominant la populatia care sufera de hipermetropie. Este recomandat persoanelor care sufera de miopie sau astigmatism sa consulte un medic oftalmolog inainte de a viziona un film 3D.

Ce spun specialistii despre imaginile 3D?

Specialistii sunt de parere ca ochelarii 3D nu fac altceva decat sa uneasca cele doua imagini pe care ecranul le transmite ochilor si care ulterior ajung la creier. Astfel, se creeaza impresia de imagine tridimensionala.

In cazul in care muschiul ocular este slabit, sau persoana sufera de strabism ori glaucom, efectul 3D nu va putea fi perceput, nici macar cu ajutorul ochelarilor. Datele statistice arata faptul ca numai 2% dintre tineri intra in aceasta categorie.

Referitor la vizionarea programelor tridimensionale, inca nu se stie ce fel de consecinte ar putea avea asupra ochiului, deoarece tehnologia este prea noua. Expertii spun ca sunt ingrijorati pentru copiii care vor avea acces indelungat la filme si programe 3D in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*