Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum ar putea sa arate hrana in viitor?

Pana si la valorificarea mai buna a ierbii s-au gandit savantii din Olanda, care vor sa transforme ierburile de pe pajistile vitelor in alimente pentru oameni. Aceasta reprezinta o miza pentru un grup de cercetatori olandezi, ale caror prime rezultate sunt promitatoare, dupa cum arata cotidianul De Volkskrant citat de bbc.co.uk.

Gjalt De Haan, un fermier din provincia Frizia, din nordul Olandei, producator de nutreturi a remarcat ca in anii fertili se produce un imens surplus de iarba, de circa 1,5 milioane de tone. Agricultorul s-a intrebat daca este posibil sa utilizeze aceasta resursa pentru a fabrica produse cu o valoare adaugata mai mare: fibre pentru carton, alimente mai bune pentru porci sau chiar produse alimentare pentru oameni.

Hrana in viitor

Hrana in viitor

Dupa circa sapte ani, savantii din cadrul societatii Nizo Food Research, din Ede, se pregatesc sa exploreze noi piste in aceasta directie.

Acestia izoleaza mai ales proteine interesante precum RuBisCO, o enzima care contribuie la procesul de fotosinteza al plantelor, pentru a le aplica in alimentatia umana.

„Dispunem de tehnologia necesara pentru a izola proteinele din iarba si a le utiliza in supe, sosuri sau deserturi”, precizeaza cercetatorul Bart Smit. „Daca vom reusi sa aglutinam proteina si sa-i dam o textura de carne, este posibil sa producem candva o friptura din iarba”.

Ar putea sa consume iarba oamenii?

In anul 2006, Gjalt De Haan impreuna cu mai multi cercetatori universitari, a realizat o platforma pentru cresterea vacilor de lapte, in micul oras Grouw, din Frizia. Expertii spun ca faptul ca noi, oamenii nu putem manca iarba se explica prin incapacitatea sistemului nostru digestiv de a descompune corect fibrele vegetale.

Aminoacizii prezenti in iarba nu pot fi deci eliberati pentru a contribui la constructia muschilor.

Acesta este un fenomen cu atat mai frustrant cu cat aminoacizii continuti de iarba sunt perfecti pentru fiintele umane. „Exista un anumit numar de aminoacizi pe care noi insine nu-i putem fabrica. Iarba ii contine pe toti”, explica Johan Sanders, profesor de agrotehnologie si de stiinte ale alimentatiei la Universitatea Wageningen.

Imediat dupa macinarea unei mari cantitati de iarba, Johan Sanders si colaboratorii sai au inceput sa lucreze pe sucul de proteine obtinut, ajungand astfel sa creasca treptat cantitatea de proteine recuperate.

RuBisCO poate sa faca dintr-un porc un ierbivor. Se stie ca animalul, omnivor ca si noi, este si el incapabil sa digere fibrele ierburilor, iar specialistii spun ca in cazul in care porcul ar fi hranit cu astfel de proteine rafinate, ar gasi in ele o excelenta sursa de aminoacizi.

Compozitia in aminoacizi a RuBisCO est net mai buna decat cea a proteinelor obtinute din porumb sau din soia, care sunt folosite ca ingredient de baza in alimentatia porcina. Potrivit expertilor, inlocuirea acestora ar putea avea efecte majore asupra importurilor de germeni de soia provenind din Brazilia, a caror producere este inca frecvent asociata cu distrugerea padurii tropicale.

Oamenii nu prea isi modifica obiceiurile de consum

Referitor la fiintele umane, proteina RuBisCO este mai hranitoare decat soia si se digera mai bine sub forma de gelificator in deserturi, de agent de textura in frisca sau de stabilizator de emulsii in supe.

Proteina de soia, utilizata in prezent pentru aceste aplicatii, trebuie completata adesea cu aditivi, in timp ce proteina din iarba, RuBisCO, isi face treaba fara niciun ajutor.

Expertii sunt de parere ca pajistile inverzite vor fi cosite curand pentru a produce biftecuri din iarba, insa asta nu se va intampla chiar de maine. Hans Van Trijp, profesor de marketing si specialist in comportamentul consumatorilor la Universitatea Wageningen, spune insa ca este convins ca RuBisCO va castiga cu siguranta teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*