Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Efecte nocive ale hidratarii excesive

Expertii spun ca recomandarea provenind din mediul medical de a bea cel putin doi litri de apa in fiecare zi este atat de cunoscuta incat apare ca si un adevar de la sine inteles. Si totusi, aceasta recomandare este oare fundamentata stiintific, se intreaba pe site-ul BBC, doctorul Chris van Tulleken, de la University College London Hospital.

Hidratarea excesiva

Hidratarea excesiva

In cadrul unui test stiintific realizat in Australia, savantii au pus un grup de ciclisti sa exerseze pana cand acestia au pierdut 3% din greutatea corpului prin transpiratie.

Cercetatorii i-au separat pe ciclisti in 3 grupuri, in care primul grup nu a fost rehidratat, al doilea grup a fost rehidratat pentru a i se permite sa revina la un nivel de deshidratare de doar 2%, iar al treilea a fost complet rehidratat.

Trebuie spus ca ciclistii care au luat parte la studiu nu stiau care sunt cantitatile de apa care le erau administrate intarvenos, pentru a evita efectul placebo.

Organismul poate tolera bine o deshidratare temporara

Rezultatele cercetarii au aratat faptul ca performantele lor nu erau in niciun fel afectate de nivelul de hidratare final. Acest studiu a fost realizat in cadrul unei campanii de lupta contra excesului de hidratare, care poate cauza o diluare a nivelului de sodiu din sange avand drept posibila consecinta o hiponatremie, aceasta fiind o tulburare potential mortala.

Potrivit specialistilor, acest rezultat poate surprinde, dar omul a evoluat pentru a fi capabil sa se miste si sa faca eforturi in medii de caldura puternica si de seceta. Corpul uman tolereaza destul de bine o deshidratare temporara, in timp ce, dimpotriva, o hidratare excesiva poate fi mortala.

Corpul uman are puterea sa se regleze singur in privinta consumului de apa

Conform teoriei doctorului Van Tulleken, argumentul efectelor pozitive asupra sanatatii de a bea cel putin 2 litri de apa pe zi sunt motivate mai mult prin nevoi de marketing ale marilor firme care vand apa imbuteliata, decat prin reale consideratii medicale.

Medicul a mentionat cazul unui articol scris de un grup de cercetatori si medici din spitalele americane si franceze, care sustineau afirmatia potrivit careia indivizii ar trebui sa consume 2-3 litri de apa pe zi, cu conditia ca aceasta sa fie apa imbuteliata, nu apa de la robinet.

Expertul spune ca o nota de subsol de la finalul articolului preciza ca era vorba de fapt despre un „reportaj publicitar”, care era sponsorizat de un mare producator de apa minerala.

Savantii spun ca oamenii care traiesc in zonele cu clima temperata care nu fac activitate fizica sustinuta au nevoie de 6-8 cani de apa pe zi, dar o parte din lichid poate fi obtinut din alimente, bauturi alcoolice, cafea.

Nu exista inca dovezi concrete care sa indice faptul clar ca 8 pahare de apa pe zi, consumate in plus, pe langa restul bauturilor, ne-ar face efecte benefice.

Corpul uman are puterea de a se regla singur in ceea ce priveste consumul de apa, asa cum face si in cazul consumului de oxigen. De exemplu, atunci cand bem in exces, urinam mai mult, iar atunci cand suntem deshidratati, resimtim setea care ne semnaleaza necesitatea de a bea si urinam mai putin.

Este inutil sa respiram mai mult pentru a-i da corpului mai mult oxigen, la fel, este inutil, si chiar potential periculos, sa bem mai mult decat este necesar, a mai afirmat expertul Van Tulleken.

2 raspunsuri pentru Efecte nocive ale hidratarii excesive

  1. cristian ungureanu Răspunde

    28 iunie 2015 la 13:00

    … to be, or not to be … adevar !

  2. ela Răspunde

    31 iulie 2014 la 7:10

    Aberatie mai mare n-am intalnit, dar nu ma mira din moment ce scoala de medicina moderna a ajuns un „brainwash” total pentru unii.
    Mai documentati-va:
    https://www.ted.com/talks/atul_gawande_how_do_we_heal_medicine?

    Evident pt extremisti exista si opusul 😛
    http://www.watercure.com/about_dr_b.html

    Solutia simpla este rehidratarea cu aport de saruri suficient pentru a mentine echilibrul organismului (Na+ si K+, ambele le foloseste organismul) – daca am bea apa distilata am muri cu totii – e atat de simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*