Cat de sanatoasa este guma de mestecat cu nicotina?
Mestecatul gumei cu nicotina este mai putin daunator decat fumatul, insa si tratamentele pentru dependenta de fumat au efecte adverse. Potrivit unui studiu realizat de expertii din cadrul American Lung Association, cei care renunta la fumat nu ar trebui sa mestece mai mult de 24 de gume cu nicotina pe zi si nu ar trebui folosite mai mult de 3 luni.
Conform opiniei specialistilor americani, folosirea indelungata a gumei cu nicotina poate cauza probleme de sanatate precum: caderea parului, iritatii ale epidermei, cresterea tensiunii arteriale sau afectiuni gastrointestinale.
Expertii ne anunta ca plasturele si guma de mestecat cu nicotina sau medicamentele numite „de substitutie nicotinica” au rolul de a trata dependent. In plus, acestea diminueaza simptomele sevrajului precum iritabilitatea, tulburarile de somn sau constipatia.
Ca sa aiba efectul scontat, acestea trebuie folosite in acelasi timp cu momentul in care se va renunta la fumat, mai ales ca altfel pot interveni reactii adverse.
Specialistii ne anunta ca dependenta de fumat poate fi biologica sau psihologica. Oamenii de stiinta au constatat ca, cu cat varsta de la care incep persoanele sa fumeze este mai mica, cu atat dependenta se va instala mai repede.
Expertii sunt de parere ca necesitatea biologica de a fuma este detereminata de diminuarea nivelului de nicotina in sange si este resimtita ca sevraj. In acest caz, trebuie spus ca senzatiile de sevraj sunt: iritabilitatea, nervozitatea si nerabdarea.
Cum iti poti da seama de semnele dependentei?
Expertii ne anunta ca este clar ca esti dependent de fumat, daca simti nevoia puternica de a fuma si daca te vei simti inconfortabil cand trec mai multe ore de la ultima tigareta.
De asemenea, dependenta se mai manifesta si daca te ingrijorezi ca ramai fara tigari si daca iti este tot mai greu sa te relaxezi si sa te linistesti fara sa fumezi.
Cercetatorii au observat ca necesitatea psihologica de a fuma se instaleaza mai repede decat cea biologica si este determinata de anumite actiuni pe care le faci in mod repetat impreuna cu fumatul. De pilda, daca iti bei cafeaua sau un pahar cu vin si fumezi, daca te afli cu prietenii si nu poti renunta la tigara, in fata televizorului sau dupa ce termini de mancat, precum si in timpul pauzelor de la job, cand simti nevoia sa fumezi cu colegii tai.