Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Faina din nuca de cocos si calitatile sale nutritive

Unul dintre cele mai bune tipuri de faina pentru gatit este cea obtinuta din nuca de cocos, care nu contine gluten, nu este albita ca faina alba de grau si are numeroase beneficii pentru sanatate. Care2.com scrie ca aceasta faina se poate obtine din nuca de cocos ramasa dupa prepararea laptelui vegetal.

Faina de nuca de cocos

Faina de nuca de cocos

Ce contine faina de nuca de cocos

Expertii ne atrag atentia ca faina de nuca de cocos este bogata in fibre fata de alte fainuri, faina de cocos are 61% fibre, fata de faina integrala care are 27%, secara cu 15%, soia cu 14%, faina alba cu 3%. Contine proteine, grasimi sanatoase si are un indice glicemic scazut. Acest tip de faina continut mic de zahar, carbohidrati digerabili si calorii. Este foarte utilizata in dieta paleo si cea fara gluten. De asemenea, vegetarienii o folosesc frecvent.

Faina de nuca de cocos – beneficii

Beneficiile pentru sanatate sunt multe, insa cele mai importante ar fi ca stimuleaza metabolismul, prezinta un continut ridicat de fibre, poate regla zaharul din sange, poate mentine sanatatea digestiva la cote ridicate. Din punct de vedere nutritiv un sfert de cana de faina de nuca de cocos contine 120 de calorii, 4 grame de grasime, 4 grame de proteine, circa 10 grame de fibre, 16 grame carbohidrati si 2 grame de zahar.

Sursa citata mai anunta ca nuca de cocos are un continut scazut in acizi grasi omega-6. Oamenii consuma, de obicei, mai multe grasimi omega 6, decat omega 3, iar asta duce la probleme de sanatate.

Potrivit nutritionistilor, aceasta faina se poate folosi si pentru prajituri mai dulci, dar si pentru saratele, deoarece ea are un miros si gust de nuca si poate fi combinata cu alte ingrediente. Poate fi folosita la prajituri, fursecuri, biscuiti, clatite, negrese sau paine.

Faina din nuca de cocos se poate gasi in magazinele naturiste sau la raionul destinat produselor fara gluten!

Aceasta faina se poate utiliza si pentru a inlocui pesmetul in chitelute, la ingrosarea supelor, dar si pentru prepararea altor mancaruri.

In cazul in care veti folosi faina de nuca de cocos, este bine sa va luati masuri sa folositi parti egale de lichid, adica pentru fiecare lingura de faina de cocos adaugati o lingura de lichid. Nuca de cocos absoarbe usor apa in timpul procesului de coacere, iar daca nu utilizati suficient lichid, veti obtine un produs uscat si sfaramicios.

Potrivit unor studii recente din SUA, aceasta faina de cocos nu se poate utiliza ca ingredient principal la paine sau alte preparate care cer un aluat elastic, din cauza lipsei glutenului si a cantitatii mari de fibre. In cazul in care veti dori sa va faceti o paine din faina alba si cu un procent mai ridicat de fibra, aceasta se poate inlocui 10-20% din faina alba cu cea de cocos, dar nu mai mult. In cazul asta cantitatea de lichid trebuie marita.

Si acasa va puteti prepara faina de nuca de cocos

Este bine sa puneti intr-un blender bucati de nuca de cocos si apa si sa mixati la viteza mare. Apoi, srecurati laptele de cocos cu care puteti inlocui laptele de origine animala. Pentru miezul de nuca ramas, acesta se poate coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la foc foarte mic, pana se usuca. Acesta ar trebui sa fie maruntit cat mai fin intr-un robot, iar in cazul in care este nevoie cerneti pudra obtinuta, iar ceea ce ramane, puneti din nou in robot.

Amestecul se va tine la frigider, intr-un borcan inchis ermetic, timp de un an. Cand trebuie sa gatiti cu ea scoateti cat aveti nevoie, se aduce la temperatura camerei si apoi se cerne.

Totusi, aceasta faina se poate gasi si in magazinele naturiste sau la raionul destinat produselor fara gluten sau puteti sa o comandati on-line.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*