Ce se ascunde in spatele etichetelor unor alimente?
Multe dintre persoanele care sunt preocupate sa manance sanatos isi pot indeplini destul de greu aceasta dorinta. Asta se intampla deoarece fie poti fi indus in eroare, fie alimentele sanatoase si naturale sunt greu de gasit.
Pentru a te ajuta sa vezi dincolo de ce spune o eticheta, bettyconfidential.com a cerut parerea unui dietetician renumit, Susan Burke, autoarea unei carti despre cum sa fii slab mancand sanatos si natural – „Making Weight Control Second Nature: Living Thin Naturally”.
Iata cateva sfaturi:
Natural
In momentul in care cumperi produse pe care scrie „100% natural” sau „Fara ingrediente artificiale”, ar fi bine sa citesti si ce scrie exact pe eticheta, la ingrediente.
Numeri calorii? Nu te uita pe etichetele alimentelor!
Conform datelor Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, natural inseamna fara coloranti sau conservanti chimici, insa pe multe ceaiuri imbuteliate poti citi ca sunt 100% naturale, dar au in compozitie aroma de lamaie spre exemplu, ceea ce nu reprezinta un ingredient natural.
Multicerealele
Multe produse contin multicereale, insa aceasta nu inseamna ca au numai cereale intergrale, cum cred unii, ci doar ca au un amestec din mai multe tipuri de cereale.
Expertii sunt de parere ca pentru a te asigura ca ai parte de o nutritie completa in ce priveste aceste alimente, inclusiv vitamina E, magneziu si fibre, este bine sa alegi numai produse care contin 100% cereale integrale, mai ales ca multe dintre produsele din sau cu cereale iti atrag atentia cu diverse vitamine, incercand astfel sa te faca sa omiti ca nu sunt si integrale.
Indicele glicemic scazut
Recent, se tot vehiculeaza din ce in ce mai mult ideea ca ar trebui sa consumam numai alimente care au un indice glicemic scazut.
Potrivit nutritionistilor, acesta indica rapiditatea cu care un anumit aliment creste nivelul de zahar din sange, comparativ cu aceeasi cantitate dintr-un aliment de referinta in acest sens, cum ar fi glucoza pura.
Insa un cartof copt, de marime medie, are un indice glicemic de 85, in timp ce un baton de ciocolata are un indice de 55 si nimeni nu spune ca ultimul produs este mai bun decat un cartof.
De aceea este bine sa ne concentram asupra produselor naturale, sanatoase, si sa tinem mai putin cont de indicele glicemic sau sa ne documentam foarte bine despre asta inainte.
Zaharul organic
Trebuie sa stii ca, desi zaharul organic, cu toate tipurile lui (sirop de porumb, miere, sirop de artar, etc.) nu este supus vreunui proces de rafinare, ceea ce il face mai sanatos, are tot aproximativ 16-20 de calorii pe lingurita, ceea ce este mult pentru silueta ta.