Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Efectele alcoolului asupra creierului uman

Expertii anunta ca alcoolul are un efect negativ asupra creierului uman, in special atunci cand o persoana il consuma in exces. In timp, consecintele sunt din ce in ce mai neplacute, implicand intregul corp.

Persoanele care consuma cantitati mari de alcool trebuie sa stie ca organismul dezvolta toleranta la el, avand nevoie de o doza tot mai mare pentru a obtine acelasi efect.

Specialistul american George F. Koob, directorul unui institut de profil (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism), spune ca toleranta poate fi definita in doua feluri.

Efectele alcoolului

Efectele alcoolului

Experta arata faptul ca o cantitate mai mare din acea substanta e necesara pentru a obtine acelasi efect. Pe de alta parte, toleranta implica un efect mai mic obtinut cu aceeasi cantitate consumata. Expertul american afirma ca unii oameni au o toleranta innascuta la alcool.

Astfel de persoane pot consuma cantitati mari de alcool, in comparatie cu ceilalti. Aceasta trasatura ramane un mister pentru oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, ea creste riscul ca acel individ sa devina alcoolic. Koob descrie toleranta drept capacitatea creierului de a se adapta la o substanta. Astfel, consumatorii au nevoie de cantitati din ce in ce mai mari.

Creierul uman invata care sunt efectele alcoolului si declanseaza un raspuns pentru a le contracara, el incercand de fiecare data sa ne aduca la starea de referinta. Daca cineva nu mai bea, sistemul poate deveni prea activ, ceea ce reprezinta simptomele neplacute de sevraj.

Excesul provoaca un raspuns negativ si din partea ficatului.

Enzimele hepatice care prelucreaza alcoolul devin si ele mai active. Din acest motiv, corpul unei persoane dependente de aceasta substanta poate metaboliza o cantitate dubla, de doua ori mai repede, fata de indivizii normali. E bine de stiut insa ca mecanismul tolerantei, prin care creierul se adapteaza, ramane schimbat pentru totdeauna.

El se reactiveaza imediat chiar si atunci cand o persoana renunta la alcool pentru o perioada si reincepe sa bea la un moment dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*