Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

Ce se intampla cu organismul nostru cand consumam o doza de Coca-Cola?

Bautura Coca-Cola este asociata cu un plus de energie, insa ce se intampla cu adevarat in organismul nostru cand consumam aceasta racoritoare?

Pentru inceput, este bine de stiut ca o doza de Coca-Cola (330 ml) contine echivalentul a sapte lingurite de zahar (35g). Acidul fosforic continut de bautura carbogazoasa mascheaza zaharul printr-un gust acidulat, potrivit SanteNature.

Efecte Coca-Cola

Ce se intampla dupa 20 de minute?

Dupa aproximativ douazeci de minute de la consumul acestei racoritoare, nivelul de zahar din sange creste brusc, fortand pancreasul sa secrete masiv insulina pentru a curata sangele de glucoza.

Potrivit specialistilor, sub actiunea insulinei secretate, o parte a glucozei din sange este stocata in ficat, sub forma de glicogen. Cum insa capacitatea de depozitare a ficatului este limitata, cea mai mare parte a excesului de zahar este transformata in grasimi.

Ce se intampla dupa 40 de minute?

Dupa patruzeci de minute cantitatea mare de cafeina prezenta in bautura consumata este absorbita in intregime de corp, determinand o crestere a tensiunii arteriale si inlaturarea somnolentei.

Expertii spun ca ficatul a ajuns la saturatie in ceea ce priveste stocarea glucozei si este fortat sa elibereze zahar in sange.

Astfel, dupa patruzeci si cinci de minute se accelereaza productia de dopamina, un neurotransmitator care la nivel ridicat determina senzatia de euforie.

Zaharul si cafeina din Coca-Cola determina cresterea dopaminei pana la un asemenea nivel incat se stimuleaza centrii placerii din creier, determinand dependenta. Aceeasi reactie este intalnita si in cazul consumului de droguri.

Dupa o ora…

Dupa o ora, nivelul de zahar din sange scade, starea fizica si psihica se prabuseste. Urmeaza dorinta febrila de a consuma din nou Coca-Cola.

In cazul in care cedam tentatiei, organismul va trebui sa suporte aceleasi reactii in lant, „imbogatindu-se” din plin cu substantele continute in bauturile carbogazoase.

Parerile specialistilor

Ce parere au specialistii despre aceste ingrediente?

Acidul fosforic interfereaza cu metabolismul calciului, ducand la fragilitatea oaselor si dintilor, iar zaharul in exces este incriminat in aparitia unor afectiuni cum ar fi:

Cafeina nu este inofensiva, putand provoca

In ceea ce priveste aspartamul, exista nu mai putin de 92 de efecte posibile ale consumului frecvent al acestuia, printre care