Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Care sunt alimentele perfecte pentru barbati si de ce?

Nevoile nutritionale

Hrana nu reprezinta numai un combustibil, mai ales ca ceea ce mancam se reflecta in starea de sanatate, in capacitatea fizica si intelectuala de care dispunem.

Este stiut faptul ca femeile si barbati au si nevoi si mecanisme metabolice diferite, astfel ca un lucru care este bun pentru femei poate fi nepotrivit, insuficient sau inutil pentru barbati.

Dieta pentru barbati

Dieta pentru barbati

Expertii au stabilit o dieta etalon, cosiderata perfecta pentru femei si respectiv pentru barbati.

Astfel, pana la varsta de 10-12 ani, fetele si baietii au aceleasi nevoi nutritionale. Dar, din acest moment nevoile alimentare se diferentiaza in functie de sex. America Dietetic Association a stabilit care este dieta etalon, pentru un barbat, cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani.

Dieta unui barbat trebuie sa tina cont de stilul de viata, de activitatea fizica si de faptul ca metabolismul masculin este mult mai intens decat cel al femeilor.

Structura hormonala face ca depozitele grase sa fie eliminate mai usor si mai rapid, iar dezvoltarea masei musculare acclerata. Barbatii au cu 10-20 la suta mai multa masa musculara decat femeile, mananca mai mult, iar surplusul este depus in zona abdomenului.

Barbatii trebuie sa consume mai multe proteine si mai multe grasimi decat o poate face o femeie, dar au nevoie de mai multe fibre si de mai multe vitamine decat acestea.

Aportul ideal de calorii pentru barbati

Aportul ideal de calorii pentru un barbat este situat intre 2000 si 2800, pe zi. Pentru barbatii foarte activi, care depun mult efort fizic aportul de calorii poate ajunge si la 3500-4000, zilnic.

Dieta ideala pentru barbati

Cum arata dieta ideala pentru barbati? Cel putin 400 de grame de fructe si 500 grame de legume in fiecare zi. Printre legume sunt recomandate rosiile, ardeii grasi rosii si cel putin un fruct rosu, pe zi, pentru aportul de licopen necesar mentinerii sanatatii prostatei.

Este bine sa mancati circa 150 de grame de cereale integrale, in fiecare zi. Sunt bune si pastele din grau dur, orez brun sau ovaz. In plus, trebuie sa aveti doua-trei portii de peste pe saptamana, cel putin 38 de grame de fibre pe zi pentru barbatii tineri si 30 de grame de fibre pe zi pentru barbati cu varsta de peste 50 de ani.

Sunt recomandate grasimile nesaturate cum ar fi uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale, in loc de grasimi saturate din lactate grase, unt si/sau grasimi de origine animala.

Dieta unui barbat trebuie sa contina 4.700 de miligrame de potasiu pe zi, din fructe, legume, peste si lapte.

Barbatii sunt mari amatori de carne, fapt explicat de nevoia mai mare de proteine pe care organismul lor o are.

Atentie la erori!

Marile erori ale barbatilor in ceea ce priveste nutritia sunt: un consum prea mare de carne, sau oricum dezechilibrat in raport cu aportul de legume, cereale si fructe.

In plus, barbatii au tendinta de a consuma prea multa sare, catitatea normala fiind de 1,5, maxim 2,5 grame pe zi, beau insuficienta apa, si consuma prea putine fibre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*