Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Dieta Atkins

Dieta Atkins a aparut in anul 1972, in urma lansarii best-seller-ului Dr. Atkins’ New Diet Revolution, urmat de multe alte carti care te invata cum sa slabesti rapid si usor.

Dieta Atkins

Dieta Atkins

Dieta Atkins este una dintre cele mai controversate ediete, ea fiind o dieta extrem de permisiva. Daca va hotarati sa urmati dieta Atkins si sunteti gurmand, avem vesti bune pentru dvs. Aceasta dieta de slabit nu va obliga sa mancati doar produse vegetale sau alimente care nu sunt bazate pe proteine. De la oua cu sunca, sosuri care mai de care mai apetisante si in cantitati nelimitate si pana la omleta cu branza topita sau friptura cu sos de smantana, dieta Atkins este una dintre dietele preferate ale persoanelor care vor sa slabeasca.

Poti sa slabesti rapid si eficient fara a renunta la alimentele preferate

Cu dieta Atkins poti da jos kilogramele pe care le ai in plus, dar ea nu se opreste aici. Functionarea mai buna a inimii si a aparatului circulator, eliminarea sau reducerea durerilor musculare, a starilor de oboseala si iritabilitate sau imbunatatirea memoriei sunt doar cateva din plusurile pe care aceasta dieta eficienta de slabit ti le ofera.

Dieta Atkins completa pentru o slabire rapida si eficienta

Dieta Atkins este o dieta completa. Ea se bazeaza doar pe reducerea cantitatii de carbohidrati pe care trebuie sa o consumi. Spuneam la inceputul acestei diete faptul ca este o dieta controversata. Pe langa gama larga de alimente pe care ai voie sa le consumi, dieta Atkins a starnit multe polemici datorita ideii de la care a plecat. Se cunoaste faptul ca, pentru ca organismul uman sa produca energie, este nevoie de grasime, proteine si carbohidrati. Totusi, cantitatea de carbohidrati este consumata de catre corpul uman in mod limitat. Dieta Atkins presupune, astfel, ca daca vei consuma proteine si grasimi, reducand cantitatea de carbohidrati introdusa in organism, vei reusi sa ai parte de o slabire rapida si eficienta.

Centru de Medicina Complementara din New York, institutie fondata de catre Dr. Atkins, sustine ca o buna parte din persoanele care urmeaza aceasta dieta de slabit au, ca prim scop, mentinerea greutatii dorite si o mai buna functionare a organismului. Cu toate acestea, dieta Atkins este sustinuta de multi adepti care spun ca este o dieta ideala de slabit pentru eliminarea kilogramelor acumulate in plus.

Mai mult decat atat, exista o serie de relatari si marturii ale persoanelor care au reusit sa slabeasca intr-un timp scurt, urmand sfaturile Dr. Atkins.

Dieta Atkins – pro si contra

Energia de care corpul uman are nevoie pentru functionarea in limite normale este data, asa cum spuneam, de alimentatia compusa din grasimi, proteine si carbohidrati. In cazul in care urmezi dieta Atkins, organismul tau va fi fortat sa consume din resursele proprii. Descompunerea grasimilor din organism duce la formarea unor fragmente de carbon, numite cetone. Cetonele furnizeaza energia necesara organismului. Totusi, exista parti bune si parti mai putin bune ale acestui proces.

Ca efecte pro, daca urmezi dieta Atkins te vei simti mai putin infometat, cantitatea de alimente reducandu-se fata de perioada anterioara. Bolile de inima si bolile sistemului circulator, precum atacuri de cord sau accidente vasculare, vor fi mai greu de contactat iar presiunea vasculara va scadea – lucru pozitiv. Mai mult decat atat, daca tineti dieta Atkins o perioada mai mare de timp (spre exemplu, 3 luni), va puteti aduce colesterolul in limite normale.

Ca efecte negative, starea de cetoza, data de cetonele despre care vorbeam anterior, produce cateva elemente mai putin dorite:

  • constipatie,
  • transpiratie urat mirositoare,
  • respiratie urat mirositoare sau
  • stare de oboseala perceputa in primele zile datorita modificarii sursei de energie.

Dieta Atkins si carbohidratii – Ce se intampla in organism?

Atunci cand consumi carbohidrati, zaharul ajunge direct in sange. Organismul tau are nevoie de un nivel constant de zahar in sange si este nevoit sa secrete insulina pentru a permite stocarea zaharului in muschi si ficat sub forma de glicogen. Imediat ce depozitele de glicogen se umplu, fapt ce se petrece destul de rapid, surplusul de zahar este transformat in grasimi.

Grasimea este acumulata in organism si, cu cat aveti mai multe mese bogate in carbohidrati, cu atat resursele de grasime din organismul tau cresc. De aici apare si stratul nedorit, de care incercam sa scapam.

Ce presupune dieta Atkins?

Dieta Atkins are cateva reguli de baza, care trebuie respectate. In mare, asa cum spuneam, dieta Atkins se bazeaza pe reducerea carbohidratilor introdusi in corp. Iata cateva elemente pe care se bazeaza dieta Atkins:

  • cresterea consumului de grasimi
  • cresterea consumului de carne si alte proteine
  • reducerea consumului de alimente ce contin carbohidrati, alimente precum:
    • legume,
    • fructe,
    • paine si produse fainoase,
    • cereale sau
    • produse ce contin zahar.

Dieta Atkins etape

Exista mai multe etape in dieta Atkins:

Dieta Atkins – etapa 1 – Inductia

In prima faza – Inductia, este recomandat sa mentii consumul de carbohidrati in limita a maximum 20g pe zi. Aceasta perioada dureaza 2 saptamani.

Iata si cateva sfaturi pentru etapa 1 a dietei Atkins:

  1. inlocuieste zaharul cu indulcitori artificiali, de preferat zaharina,
  2. elimina sosurile din alimentatie,
  3. nu consuma alune, nuci sau seminte,
  4. bea minimum 2 litri de apa pe zi,
  5. respecta cele 3 mese ale zilei,
  6. consuma proteine si grasimi in echilibru (puteti consuma unt, maioneza, uleiuri vegetale, carne rosie, peste sau oua),
  7. nu consuma bauturi energizante sau carbogazoase,
  8. nu consuma cafea,
  9. nu consuma alte produse de slabit,
  10. nu consuma guma de mestecat,
  11. nu consuma produse ce contin zahar decat in limita a 20 de grame de carbohidrati pe zi,
  12. poti manca salate de legume, legume simple sau fructe,
  13. alimenteaza-ti organismul cu vitamine (chiar si pastile), insa fara fier.

Dieta Atkins – etapa 2 – Pierderea in greutate

Din a treia saptamana, poti creste cantitatea de carbohidrati cu cate 5g pe zi, in fiecare saptamana. Limita la care trebuie sa ajungi este de 40 de grame de carbohidrati pe zi, fapt ce se intampla intr-o perioada de aproximativ 6 saptamani.

In dieta Atkins – etapa 2, ar trebui sa slabesti intre 1 si 2 kilograme pe saptamana.

In etapa 2 a dietei Atkins poti consuma legume, seminte sau nuci. Aceasta etapa a dietei iti permite identificarea alimentelor care produc efecte mai putin dorite, efecte precum gaze intestinale sau alergii.

Iata cateva alimente pe care le poti consuma in dieta Atkins – etapa 2, insa trebuie sa ai in minte nivelul de carbohidrati care trebuie respectat:

  • castraveti,
  • spanac,
  • avocado,
  • urzici,
  • ceapa,
  • ardei,
  • broccoli,
  • varza,
  • praz,
  • branza,
  • lamai,
  • sucuri de fructe,
  • migdale,
  • nuci si
  • seminte.

Etapa a doua a dietei Atkins nu are un termen limita. Dupa ce ajungi la cele 40g de carbohidrati pe zi, poti mentine aceasta etapa pana in momentul in care ajungi la greutatea dorita.

Dieta Atkins – etapa 3

Etapa 3 a dietei de slabit Atkins intervine atunci cand ai ajuns foarte aproape de greutatea ideala sau dorita. In aceasta faza de slabit, vei reusi sa dai jos cateva sute de grame in fiecare saptamana si este faza care pregateste organismul sa mentina greutatea la care a ajuns.

In etapa a treia a dietei Atkins poti creste cantitatea de carbohidrati cu maximum 10g pe zi in fiecare saptamana, insa trebuie sa existe o scadere in greutate constanta.

Etapa 3 este putin mai permisiva din punct de vedere al alimentatiei. Astfel, in aceasta faza a dietei poti introduce alimente precum:

  1. paste,
  2. orez,
  3. paine sau
  4. peste

insa trebuie sa tii cont de cantitate. Nu trebuie sa faci excese in aceasta perioada si respecta cele 3 mese ale zilei.

Dieta Atkins – etapa 4 – Mentinerea greutatii

Etapa 4 din dieta Atkins intervine in momentul in care greutatea la care ai ajuns este exact greutatea dorita. Nivelul de carbohidrati pe care il poti consuma in aceasta faza este de 90g pe zi.

Pentru a mentine greutatea din acest moment trebuie sa sortezi alimentele astfel incat sa le alegi doar pe cele care iti ofera cantitatea de carbohidrati necesara pentru mentinerea greutatii corporale. Nu face excese, cantareste-te in fiecare saptamana si verifica daca fluctuatia de greutate variaza cu mai mult de 1,5 kg. Incearca sa te mentii in aceasta limita fara de greutatea ideala la acre ai ajuns in etapa anterioara a dietei Atkins.

In cazul in care, de la o saptamana la alta, greutatea ta se modifica cu mai mult de 1,5 kilograme in plus, atunci trebuie sa revii la faza a treia din aceasta dieta.

Iata si cateva sfaturi pentru a te mentine la greutatea pe care ti-o doresti:

  • nu consuma alcool sau cafea decat in cantitati reduse,
  • evita produsele ce contin faina alba, amidon si un nivel crescut de zahar,
  • evita produsele conservate ce contin zahar si aditivi alimentari,
  • alimenteaza-ti organismul cu vitamine,
  • fa exercii fizice,
  • tineti sub observatie greutatea in fiecare saptamana.

Dieta Atkins video

[youtube laMuyJhMcE0]

Pareri despre dieta Atkins

Daca ai urmat si tu dieta Atkins, impartaseste-ne din experienta avuta. A dat rezultatele dorite aceasta dieta de slabit? Ceilalti membri ai comunitatii noastre asteapta sfatul tau? Nu ai testat-o, dar ai in plan? Spune-ne ce crezi despre ea si membrii comunitatii noastre iti vor intoarce favorul, la un moment dat!

Foloseste rubrica de comentarii de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*