Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Despre proteine

Proteina este o sursa majora pentru constructia si mentinerea muschilor, pielii, parului, unghiilor, organelor interne- inima si creier, institutiile de specialitate din nutritie si sport recomandand consumarea zilnica a 0,5g de proteina/Kgcorp.

Despre proteine

Despre proteine

Necesarul proteic

Necesarul proteic variaza in functie de tipul de antrenament realizat. Pentru atleti, acesta variaza o data cu cresterea intensitatii. Cu cat rata de “distrugere” musculara este mai mare, cu atat creste si necesarul proteic. Dietele ce pun un accent mare pe dietele hiperproteice au devenit din ce in ce mai populare si in afara lumii sportive, oamenii obisnuiti recurgand la ele pentru reducere greutatii.

Trebuie subliniat faptul ca reducerea cantitatii de carbohidrati va fi asociata cu o reducere a nivelului de glicogen. Glucoza este singura sursa de energie a creierului, cantitatea minima obligatorie, in conditii de repaus, pentru o buna functionare a acestuia fiind de 156 de grame. Scaderea initiala in greutate este aproape ineviatabila, in conditiile reducerii aportului caloric, ea durand cateva zile, timp in care se pierde de fapt mai multa apa decat grasime. Consecinta fireasca este revenirea la greutatea initiala, o data ce vechile obiceiuri alimentare sunt reluate.

Riscuri ale consumului mare de proteine

Ingerarea unei cantitati excesive de proteine, peste necesitatile firesti ale organismului obliga ficatul sa lucreze in plus pentru a „sparge” aceste proteine si a le folosi ca sursa de energie. Toxinele rezultate in urma acestui proces pot cauza afectiuni ale ficatului si rinichilor. Dietele hiperproteice sunt cunoscute ca inrautatesc problemele celor care sufera de boli ale rinichilor. Un studiu preliminar arata ca cei care consuma cantitati excesive de proteine au un risc aprope dublu de a face cancer la rinichi fata de persoanele cu un consum normal mediu.

De asemenea, aportul mare de proteine accelereaza degradarea osoasa. Pierderea de calciu se mareste o data cu cresterea cantitatii de proteina consumate, in special a celei de origine animala. Cercetatorii au descoperit ca dietele supraproteice obliga corpul sa excreteze mai mult calciu prin urina, ceea ce conduce la privarea oaselor de minerale importante. Totodata, acest tip de dieta conduce la un dezechilibru al fluidelor in organism.

Proteina este vitala in organism, dar excesul alimentelor bogate in acest constituent poate inlatura alte alimente importante din dieta. De asemenea, o crestere a cantitatii de uree din urina poate indica un exces in ceea ce priveste consumul de proteina.

In acest sens, determinarea cantitatii de proteina necesara se poate face printr-un Urinary Urea Nitrogen Test (Testul de determinare a ureei din urina), ce va poate edifica asupra necesarului individual.

O dieta cu un aport mediu de proteine care nu priveaza corpul de carbohidratii necesari producerii de energie este importanta in cadrul programelor pe termen lung de reduce a greutatii. Prin moderatie si printr-un aport de lichide crescut, aceasta dieta este una nestresanta pentru organism si va poate oferi rezultatele optime in ceea ce priveste reducerea tesutului adipos.

Este preferabil sa se creasca consumul de energie concomitent cu accentul acordat calitatii alimentelor. Dietele „de moment” pot avea un obiectiv precis, dar prelungirea lor se poate dovedi nesanatoasa. Un stil de viata pe termen lung, care sa includa o dieta bazata pe alimente naturale bogate in nutrienti si activitati fizice regulate ce cresc activitaea cardiaca reprezinta garantia unui metabolism sanatos.

O dieta saraca sau total lipsita de acele alimente necesare unei functionarii optimale a organismului poate conduce catre o stare metabolica anormala ce poate interfera cu scaderea in greutate, in anumite cazuri un dezechilibru metabolic putand duce la “distrugeri” permanente la nivel celular.

Va sfatuim, prin urmare, sa apelati la un profesionist in dieta si sport, impreuna cu care sa stabiliti un „plan de bataie” necesar obtinerii unor rezultate durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*