Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum controleaza intestinul uman starea de bine a corpului

Expertii in domeniul nutritional spun ca este foarte importanta hrana noastra de zi cu zi pentru ca poate influenta starea fizica si psihica. Potrivit Health.com, de la nivelul tubului digestiv pot porni catre creier informatii care sa determine o modificare a starii noastre generale.

Intestinul uman ar putea fi considerat un al doilea creier. Asta se intampla ca urmare a faptului ca sistemul nervos este foarte bine dezvoltat, iar aceasta retea de peste 100 de milioane de neuroni poate indeplini variate functii.

Intestinul uman

Intestinul uman

Specialistii sunt de parere ca multe dintre fibrele neuronale de la nivelul tubului digestiv au rol in procesul digestiei. Prelucrarea alimentelor si eliminarea reziduurilor necesita procese chimice si mecanice care sa ajute la transportul alimentelor. Acest intestin poate determina partial starea noastra mentala, jucand un rol important in evolutia anumitor boli.

Health.com scrie ca sistemul nervos enteric controleaza aparatul digestiv utilizand aceleasi componente ca si creierul – neuroni, neurotransmitatori si proteine. Medicii sustin ca sistemul utilizeaza circa 30 de neurotransmitatori, la fel ca si creierul, iar 95% din serotonina din corpul uman se afla la nivelul intestinului.

Ce rol joaca serotonina in reglarea functiilor corpului?

Serotonina are un rol deosebit de important in prevenirea depresiei si in reglarea somnului, dar si a temperaturii corporale. Aceasta substanta este implicata in repararea celulara la nivelul ficatului si plamanilor, precum si in dezvoltarea inimii.

Potrivit unor cercetari care au fost realizate in Marea Britanie, serotonina de la nivel intestinal poate juca un rol important in tratarea unor boli cum ar fi distrugerea osoasa, care apare in osteoporoza. Expertii au observat ca serotonina de la nivel intestinului poate avea un rol important si in autism.

Si dopamina actioneaza in intestin, avand capacitatea de a transmite mesaje intre neuronii care coordoneaza contractia muschilor din colon. Medicii sustin ca functionarea in bune conditii a sistemului nervos enteric presupune sa aveti parte de o alimentatie echilibrata, dar si variata si sa stiti sa alegeti in mod corect alimentele.

Este bine sa evitati alimentele pe care nu le tolerati sau care va influenteaza in mod negativ starea generala a corpului, spun specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*