Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce poate spune despre sanatatea ta culoarea urinei?

In momentul in care apar schimbari ale culorii urinei, medicii spun ca este posibil sa suferi de ceva probleme de sanatate, iar corpul iti transmite un semnal. Iata ce modificari pot aparea: urina de culoare portocalie, de culoare rosiatica sau brun-neagra, dar si prezenta unui miros puternic si dezagreabil.

Culoare urina

Culoare urina

Urina – Cauzele schimbarii culorii

Una dintre cauzele schimbarii culorii urinei este deshidratarea. In clipa cand corpul nu se hidrateaza suficient, urina produsa de catre rinichi este mai putin diluata cu apa, fiind mai concentrata, asa ca are o culoare portocalie si mirosul mai puternic.

Specialistii sunt de parere ca acesta este un fenomen inofensiv. O alta cauza ar fi distrugerea globulelor rosii, care sunt produse de testosteron.

La circa 4 luni de la aparitie, acestea mor, trecand in urina. Barbatii, la care urina este aurie in mod normal, remarca atunci o tenta portocalie. Fenomenul se manifesta si la femeile insarcinate, cand fetusul produce mai multe globule rosii. Si acestea sunt fenomene perfect normale, sustin expertii.

Culoarea alimentelor conteaza

Daca mancati alimente de o anumita culoare, cum ar fi sfecla rosie, sparanghelul si varza, acestea fac ca urina sa devina foarte inchisa la culoare, practic rosie, si acest fenomen dureaza 3 sau chiar 4 mictiuni dupa masa. Expertii spun ca acest aspect dureaza pana se termina digestia.

O alta cauza a schimbarii culorii urinei ar putea fi data de medicamentele ingerate. O mare parte a acestora poate sa schimbe culoarea urinei in portocaliu si sa ii dea un miros puternic.

In cazul in care aveti probleme cu aparatul urinar, trebuie sa stiti ca infectia urinara se caracterizeaza prin aparenta neclara a urinei, miros neplacut si dureri la mictiune. Puteti sa simtiti chiar un blocaj la golirea completa a vezicii in timpul mictiunii.

Daca aveti probleme ale ficatului, inseamna ca si urina se va schimba, din punct de vedere al culorii. Calculii veziculei biliare, „pietrele ficatului”, si cancerul de pancreas pot obstrua canalul biliar, asa incat secretiile veziculei nu mai pot trece in intestine.Acestea trec in sange si sunt filtrate de catre urina, dandu-i acesteia o culoare maro-neagra.

Cum poti proceda?

Medicii spun ca este bine sa iti verifici alimentatia, mai ales ca aceasta este principala cauza a modificarilor de culoare si miros ale urinei.

Trebuie sa stii ce efecte secundare au medicamentele asupra culorii urinii, asa ca poti sa intrebi despre asta medicul sau farmacistul.

Hidrateaza-te cu cel putin 6 pahare de apa pe zi. In plus fata de efectul de hidratare al organismului, apa va atenua culoarea si mirosul urinei. In cazul in care suferi de diabet, este indicat sa ai un regim echilibrat, sa faci regulat exercitii fizice si sa iti mentii o greutate buna pentru sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*