Ce fel de colesterol este bun pentru creier?
O echipa de savanti americani a concluzionat faptul ca o concentratie mai mare in corpul uman de colesterol bun este extrem de dezavantajoasa pentru sistemul cardiovascular si pentru creier, pe care il protejeaza contra afectiunii Alzheimer.
Oamenii de stiinta din SUA au afirmat ca cei care au varsta de peste 65 de ani care prezinta in organism concentratii mari de colesterol bun au parte de o diminuare cu circa 60% a riscului de a se imbolnavi de Alzheimer, spre comparatie cu persoanele de aceeasi varsta care au concentratii scazute de HDL in corp.
Conform datelor unui studiu efectuat de savantii de la American Heart Association, nu conteaza daca voluntarii au ajuns sa aiba in organism o concentratie ridicata de HDL pe cale naturala sau prin administrarea unor medicamente.
Autorii cercetarii au anuntat ca descoperirea lor ar putea fi folosita ca mijloc de prevenire a declansarii maladiei Alzheimer, o afectiune degenerativa a creierului, care este in prezent incurabila si care afecteaza mai mult de 26 de milioane de persoane.
Expertii au observat ca exercitiile fizice constante majoreaza valoarea HDL, aceste teste fiind realizate pe un esantion de 1.130 de persoane cu varste de peste 65 de ani.
Colesterolul bun este pus in evidenta de o dieta pe masura
Initial, voluntarii nu sufereau de pierderi de memorie, iar pe durata studiului, cercetatorii au efectuat o serie de teste neuropsihologice pentru a diagnostica maladia Alzheimer.
Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri: grupul celor care au o concentratie ridicata de HDL si grupul celor cu o concentratie scazuta de HDL.
Savantii au efectuat masuratori ale nivelului total de colesterol, nivelului de HDL si nivelului de grasimi din sange. S-a mai constatat ca voluntarii care prezentau in corp o concentratie de HDL de peste 60 de unitati sunt expusi celor mai mici riscuri de a se imbolnavi de Alzheimer.
Medicii din SUA sustin ca o concentratie de circa 55 de unitati de HDL in sange poate fi obtinuta relativ usor, printr-o schimbare de dieta. In plus, lucrurile pot fi si mai pozitive daca se practica in mod sistematic exercitii fizice. Vitamine, precum niacina, sunt capabile sa creasca concentratia de HDL din organism cu pana la 25%, spun expertii.
Aceasta cercetare s-a aflat sub coordonarea lui Christiane Reitz de la Taub Institute din New York, afiliat celebrei Universitati Columbia si a fost publicata in revista medicala Archives of Neurology.