Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Expertii au demonstrat stiintific: Cofeina stimuleaza memoria!

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Boltimore, Maryland, SUA, a demonstrat recent, pe baza de experimente, ca mult discutata cofeina stimuleaza memoria pe termen scurt si ca este indeseobi utila pentru mentinerea in atentie a evenimentelor petrecute in utimele 24 de ore.

Descoperirea prezinta un interes neasteptat pentru studentii care, pregatind-se pentru examenul de a doua zi, gasesc in cofeina mijlocul pentru fixarea in memorie a celor invatate.

Cofeina ajuta memoria

Cofeina ajuta memoria

Experimentul

Acest experiment s-a facut prin testarea unui numar de 160 persoane sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, carora li s-a prezentat o colectie de fotografii, unele mai vechi altele mai noi.

Dupa privirea fotografiilor, toate persoanele au primit cate o doza de „medicament”, respectiv 80 de persoane cate 200 mg cofeina, iar celelalte cate un placebo.

A doua zi, tuturor persoanelor li s-a prezentat din nou un lot de fotografii, unele identice cu cele initiale, altele total diferite, iar altele cu mici deosebiri, constand in inlocuirea unor obiecte de detaliu.

Potrivit expertilor, toate persoanele au respins fotografiile total diferite si le-au acceptat pe cele asemanatoare, dar numai cele „tratate” cu cofeina au reusit sa observe ca, pe unele fotografii, au fost inlocuite anumite detalii.

Savantii au confirmat astfel o teorie deja cunoscuta, aceea ca, prin continutul de cofeina, este influentata o parte a creierului numita hipocampus, implicata in consolidarea memoriei.

S-a constatatat ca doza de cofeina nu are efecte nelimitate. Astfel, o doza de 200 g cofeina actioneaza mai activ decat una de numai 100 g, dar una de 300 g nu vine cu nicio influenta suplimentara fata de cea de 200 mg.

Este important deci de retinut faptul ca supradozarea nu este utila pentru consolidarea memoriei.

Tinand seama si de consumul mare de cafea in lume, s-a intocmit un studiu mai aprofundat pe aceasta tema, stabilindu-se in detaliu proprietatile cofeinei, printre care si aceea ca poate servi ca protectie impotriva unor boli, cum este Alzheimer.

La nivel global, se consuma cofeina indeosebi in cafea si in ceaiuri, s-a facut cu acest prilej recomandarea sa fie preferate acestea din urma, pe de o parte pentru faptul ca au un continut mai redus de cofeina, iar pe de alta parte pentru faptul ca aceasta este asimiliata de organism mai lent decat daca provine din cafea.

Continutul de cofeina din produsele larg raspandite

Referitor la contiutul in cofeina a bauturilor de uz curent, ele se incadreaza in urmatoarele limite:

Cafea fiarta in ibric: 97-125 mg intr-o ceasca normala.
Ceai: 15-75 mg intr-o easca de ceai.
Bauturi energizante: 30 – 80 mg inr-o cutie format mic de 0,25 litri.
Ciocolata: 30 mg la o tableta de 100 g.
Cacao: 10-17 mg intr-o cana normala.
Cafea solubila: 61-70 mg intr-o ceasca normala.
Coca-cola: 14 mg/100 ml.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*