Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

La ce este bun ceaiul de soc?

Numeroase plante au proprietati curative si sunt foarte benefice pentru sanatate. Printre acestea se afla si socul, o planta care a fost folosita de sute de ani pentru beneficiile sale terapeutice care se pot aplica unui mare numar de boli. Florile de soc se pot folosi pentru tratarea herpesului, inflamatii ale cailor respiratorii si calmarea iritatiilor.

Ceaiul de soc

Ceaiul de soc

Ceaiul de soc in diete

Ceaiul de soc are efect diuretic si este recomandat pentru pierderea in greutate.

Specialistii spun ca florile de soc au efect laxativ, antiinflamator si antiseptic. Acestea contin taninuri, sapine, pectine, uleiuri esentiale, vitamina C si saruri minerale.

Nutritionistii recomanda socul pentru ca fructele acestei plante contin taninuri si antociani cum sunt sambucin, sambucianin, crisantemin si alte glicozide si cianidine.

Atentie la ce consumati!

Trebuie spus ca doar florile si fructele de soc pot fi folosite, iar frunzele si ramurile socului sunt otravitoare pentru consum.

Beneficii

Printre beneficiile ceaiului de soc in cazul unor afectiuni se numara:

  • tratarea gripei, 
  • tratarea racelii, 
  • a sinuzitelor si starilor febrile si 
  • a problemelor cailor respiratorii superioare.

Socul reprezinta un remediu natural pentru combaterea obezitatii, ca urmare a proprietatilor laxative si diuretice.

Fructele de soc sunt foarte bune pentru afectiunile reumatice si in cazul artritei, iar florile sunt recomandate in tratarea bolilor degenerative. Mai mult, acestea au o actiune importanta in combaterea cancerului si a tumorilor benigne.

Trebuie spus ca persoanele care au probleme cu viermii intestinali pot folosi ceai de soc pentru combaterea actiunii nocive a acestora.

Daca vreti sa va detoxifiati organismul si sa scapati de excesul de apa, puteti folosi cu incredere ceaiul de soc.

Pentru uz extern, trebuie sa stiti ca frunzele si scoarta de soc se pot utiliza pentru a trata arsurile minore si degeraturile, iar florile sunt recomandate pentru ochii inflamatii, dar si pentru pielea iritata.

Cum se prepara ceaiul de soc?

Daca vreti sa va preparati singuri ceaiul de soc, trebuie sa stiti ca va trebui sa adaugati o lingura de flori in 250 de apa fierbinte si sa pastrati vasul acoperit pentru circa 5 minute.

Trebuie sa consumati 3 cani pe zi, dupa fiecare masa, iar daca cumva suferiti de gripa, sunt recomandate intre 6-8 cani cu ceai de soc pe zi. Decoctul din flori de soc se obtine prin fierberea a 50 g de flori in 250 ml de apa timp de 3 minute.

Decoctul

Expertii spun ca in cazul in care va intereseaza sa obtineti un decoct din scoarta de soc, trebuie sa fierbeti cam doua maini de scoarta intr-un litru de apa.

Este necesar ca aceasta operatie sa dureze pana se diminueaza la jumatate din cantitatea initiala, apoi se filtreaza si se divide cantitatea in trei parti. Acest amestec se consuma cate o parte inainte de fiecare masa.

Nutritionistii mai spun ca fructele de soc pot fi utilizate sub forma de suc, care se poate prepara in acest mod: 20 de g de fructe se amesteca cu o lingura de miere si se mixeaza. In acest caz, se ia cate o ligurita in fiecare dimineata, ca laxativ, iar efectul va fi cel scontat.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca frunzele si fructele crude de soc contin glicozide toxice. Specialistii mai spun ca nu este recomandat sa consumati mereu ceai de soc, asa ca trebuie sa il utilizati maxim pentru zece zile, iar apoi sa luati o pauza de circa cinci zile.

Reactii adverse

Daca apar reactii adverse, precum voma, iritatii ale gatului, arsuri stomacale sau convulsii, trebuie sa stopati folosirea acestui remediu natural si sa apelati la medicul dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*