Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cantitatea de zahar recomandata zilnic

Zaharul reprezinta unul dintre alimentele care ne pot face mari probleme, daca il consumam in exces. Majoritatea alimentelor contin zahar in cantitati variabile, inclusiv anumite sucuri. Expertii citati de BBC arata ca de pilda, un bol de cereale indulcite la micul dejun, un iaurt cu fructe dupa amiaza si o lingura de serbet seara insumeaza in jur de 20 de lingurite de zahar.

Exista si alte alimente pe care tu nu le consideri dulci, care contin zaharuri, cum ar fi laptele, fructele proaspete, morcovii, rosiile, castravetii sau spanacul.

Exces de zahar

Exces de zahar

Cu toate acestea, zaharurile reprezinta o problema numai pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie. Pe de alta parte, zaharul artificial din alimentele procesate cum sunt bomboane, prajituri, siropuri, sucuri, produse de patiserie, ciocolata, este bine sa fie consumat in cantitati mici, pentru ca furnizeaza multe calorii si putina energie.

Consecinte nefaste

Printre consecintele mai putin sanatoase ale consumului excesiv de zahar se regasesc slabirea sistemului imunitar, starea de obezitate, cariile, hipertensiunea, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor. Pentru femei, acestea trebuie sa stie ca mult zahar consumat zilnic inseamna aparitia celulitei.

Medicii nutritionisti spun ca o persoana adulta nu ar trebui sa manance mai mult de 8 – 10 lingurite de zahar pe zi, adica in jur de 32 – 40 de grame. De pilda, trebuie sa stiti ca un pahar cu suc de portocale contine 5,5 lingurite de zahar, o felie de tort de ciocolata cam 13 lingurite si o lingura de dulceata – 1 lingurita.

Medicii atrag atentia ca in cazul in care este utilizata direct de creier, glucoza poate deregla centrul satietatii!

De exemplu, expertul francez Didier Raoult, specialist in boli infectioase tropicale in cadrul Facultatii de Medicina din Marsilia spune ca trebuie incercata reducerea cresterii permanente a consumului de zahar.

Expertul atrage atentia ca acest consum are efecte nocive asupra sanatatii si poate cauza boli cronice precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancere. Raoult mai spune intr-un interviu pentru Le Figaro ca multe efecte ale zaharului asupra sanatatii omului sunt similare cu cele ale consumului de alcool. De aceea, in unele state din Europa se pregatesc legi similare cu cele care privesc alcoolul.

In urma cu ani buni, in Europa nu se consuma zahar industrial, ci glucoza, fructoza si zaharoza proveneau numai din fructe si miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahar a permis adaugarea de zahar in alimente incepand din secolul al XVII-lea.

A fost adaugat zahar in cantitati destul de mari in multe alimente, prajituri, deserturi, insa si in bauturi si chiar in produse sarate. Astfel, Le Figaro scrie ca majorarea consumului de zahar a determinat in mod simultan marirea numarului de calorii consumate, care a dus in multe cazuri la obezitate. Medicii ne atrag atentia ca in cazul in care este utilizata direct de creier, glucoza poate deregla centrul satietatii din corpul uman.

In SUA, din anii ’70 au aparut dietele care contin putine zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’. Expertii mai spun ca un consum cronic de alcool si zahar prezinta multe riscuri comune.

Cel putin asta este concluzia unui studiu publicat recent in revista Science. Potrivit sursei citate, printre acestea se afla hipertensiunea, afectiunile cardiace, tulburarile lipidice, pancreatita, obezitatea si chiar ciroza. In acest moment, in SUA, principala cauza a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorata indeosebi zaharului. In lume au inceput sa se ia masuri impotriva consumului excesiv, cum ar fi in Franta taxarea bauturilor indulcite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*