Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cancerul ar putea fi favorizat de lactate?

Expertii spun ca, daca consumati in mod regulat produse lactate, acestea nu favorizeaza cancerul si chiar, in unele cazuri, chiar au efecte benefic. Totusi, lactatele ar creste riscul aparitiei cancerului de prostata.

Lactatele nu sunt cancerigene. Aceasta este concluzia specialistilor reuniti la colocviul „Nutritie si cancer”, la care au participat reprezentanti ai Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM) din Franta, ai Retelei Nationale de Alimentatie si ai Institutului National de Cancer.

Lactatele si cancerul

Lactatele si cancerul

Consumul regulat de lactate ar avea chiar efect protector contra mai multor tipuri de cancer, scrie metronews.fr.

„In cantitatile recomandate, lactatele reduc riscul de cancer colorectal si de vezica, iar in cazul cancerului mamar, probabilitatea este neutra.

In schimb, riscul de cancer de prostata este usor crescut, mai ales daca se depasesc dozele recomandate”, a declarat dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, coordonatoarea cercetarii „Nutritie, hormoni si sanatatea femeilor”.

Expertii recomanda consumul zilnic a doua-trei portii de produse lactate, respectiv o cantitate echivalenta cu un iaurt, cu un pahar de lapte sau cu 30 grame de branza.

Avantajele consumului de lactate asupra sanatatii sunt dovedite, insa au existat si temeri cu privire la posibilele efecte cancerigene ale acestora.

Expertii au „incriminat” pentru legatura cu acest risc in special calciul, precum si un hormon (IGF-1), care are efect asupra cresterii celulare. Insa calciul nu favorizeaza cancerul de prostata daca provine din alte alimente decat lactatele.

Referitor la hormonul IGF-1, chiar daca un nivel ridicat al acestuia este asociat cu cancerul de san, de colon si de prostata, este dificil de a trage concluziile in cazul produselor lactate.

Cercetarile asupra lactatelor au permis descoperirea unei bacterii care are capacitatea de a induce apoptoza, adica moartea celulara programata.

Aceasta proprietate este interesanta mai ales pentru lupta contra proliferarii celulelor canceroase. Numita „Propionibacterium freudenreichii”, aceasta bacterie se gaseste in lactate precum cascavalul sau svaiterul.

Studiile Institului National Francez de Cercetari Agronomice au aratat ca exista o „crestere a mecanismelor de eliminare a celulelor canceroase” in cazul tumorilor de colon.

Specialistii spun ca acest lucru nu inseamna ca este suficient sa mancam branza pentru a preveni orice risc, deoarece aceste branzeturi contin si bacterii care pot avea efecte opuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*