Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Adevarul privind calitatile vitaminelor si suplimentelor

Revista „Annals of Internal Medicine„, citata de BBC recomanda cititorilor sa nu isi mai iroseasca banii pe plata unor suplimente vitaminice. Cu toate ca acest sfat are o serioasa baza stiintifica, asta nu inseamna ca niciun supliment n-ar aduce avantaje sanatatii noastre. Unele suplimente merita insa din plin efortul de a fi luate.

Potrivit expertilor, caracterul curativ al suplimentelor urmatoare nu este demonstrat stiintific: multivitaminele nu reduc riscul de cancer sau de boli cardiovasculare, iar antioxidantii nu ofera protectie contra cancerului, desi in acest caz, nu exista un consens.

Suplimente - vitamine

Suplimente – vitamine

In plus, expertii sunt de parere ca vitamina C nu ajuta la prevenirea gripei si a racelilor, iar suplimentele care contin vitaminele A, C, E si betacaroten pot chiar sa fie nocive pentru sanatate si pot spori riscul de cancer. Potrivit sursei citate, desi aceste elemente sunt esentiale, majoritatea oamenilor care au o buna alimentatie le consuma in cantitati suficiente.

Care sunt suplimentele benefice pentru sanatate?

Vitamina D. Analizele unor studii divergente au aratat in 2007 si 2013 ca aceste suplimente fac sa scada mortalitatea in general la adulti. De pilda, expertii au constatat ca o cura cotidiana cu aceste vitamine protejeaza copiii contra acceselor de febra si intareste oasele persoanelor varstnice.

Probioticele. Miile de miliarde de bacterii prezente in corpul nostru sunt indispensabile pentru pastrarea sanatatii. Combaterea lor cu antibiotice poate avea astfel consecinte dezastruoase.

Probioticele sub forma de suplimente sau de produse naturale ca iaurtul stimuleaza coloniile de bacterii in corp si pot contracara efectele antibioticelor. Specialistii sustin ca in afara unor cazuri specifice, nu exista totusi motive pentru a lua suplimente de probiotice zilnic.

Zincul. Expertii spun ca vitamina C nu poate preveni racelile, dar zincul este capabil sa franeze multiplicarea rinovirusului. De pilda, o analiza a 13 studii pe acest subiect a demonstrat in 2011 ca suplimentele de zinc scurteaza in mod semnificativ durata unei raceli si-i calmeaza simptomele.

Niacina sau acidul nicotinic sau vitamina B3. Potrivit oamenilor de stiinta, dozele puternice ofera o protectie contra tuturor tipurilor de afectiuni, insa pentru a apela la ele este nevoie de o reteta.

Totusi, toate acestea pentru persoanele care au tulburari cardiace, suplimentele de niacina disponibile fara prescriptie pot avea un efect salutar, pentru ca ele reduc riscul de atacuri cardiace si de apoplexie.

Usturoiul. Expertii afirma ca sub forma de supliment concentrat, usturoiul actioneaza contra hipertensiunii, conform unei metaanalize a 11 studii din 2008.

Consumarea unei doze concentrate de usturoi face incontestabil sa se diminueze tensiunea, dar ipoteza ca el ar putea in acelasi timp sa previna cancerul este mai putin confirmata stiintific. Asupra acestui ultim punct, cercetatorii nu au ajuns deocamdata la o concluzie certa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*