Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Calitatea somnului influenteaza aparitia anumitor boli

Cercetatorii din Olanda au ajuns la concluzia ca o singura noapte de nesomn inseamna un nivel mai mare al proteinei ce sta la baza aparitiei afectiunii Alzheimer.

Autorul principal al studiului, dr. Jurgen Classen, de la Radboud University Medical Center din Nijmegen a declarat ca un somn normal ajuta la reducerea cantitatii de beta-amiloid din creier, ceea ce nu se intampla in cazul unui somn care este perturbat.

Potrivit specialistilor, Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si a sasea cauza de deces a americanilor de varsta a III-a. In prezent, peste 5 milioane de americani prezinta conditiile dezvoltarii acestei boli.

Calitatea somnului

Calitatea somnului

Afectiunea Alzheimer este definita de acumularile in creier ale proteinei beta-amiloid, precizeaza Reuters. Cu toate ca nu se stie cauza acestei boli necrutatoare, se considera ca proteina respectiva joaca un rol important in declansarea maladiei.

Potrivit sursei citate, toate cercetarile oamenilor de stiinta au reliefat faptul ca un somn bun reduce in mod evident aceasta proteina din creier, iar rezultatele au fost publicate in revista „Jama Neurology”, pe baza studiilor efectuate pe soareci.

Cercetatorii au efectuat teste pe circa 26 de barbati de varsta mijlocie, pentru a descoperi daca acest lucru este valabil si in cazul oamenilor. Savantii le-au masurat acestora nivelul proteinei inainte, dupa somn sau dupa o noapte de nesomn.

Un somn odihnitor te protejeaza de diverse riscuri de sanatate

Circa 50% dintre subiectii cercetati au fost lasati sa doarma peste noapte, iar ceilalti au fost tinuti treji. Rezultatele studiului au fost alcatuite pe baza colectarii unor mostre de fluid prin intermediul unui cateter introdus pe sira spinarii acestor voluntari.

Astfel, expertii au observat ca barbatii care au dormit toata noaptea prezentau un nivel al proteinei beta-amiloid cu 6 procente mai mic decat in momentul in care s-au dus la culcare. Oamenii care au fost tinuti treji nu au prezentat nicio schimbare a nivelului de beta amiloid.

In plus, calitatea somnului acestora a fost conectata cu diminuarea cantitatii proteinei periculoase pentru sanatatea creierului.

Potrivit specialistilor, este destul de ingrijorator faptul ca la cresterea beta-amiloidului contribuie si cumularea mai multor nopti cu somn partial sau neodihnitor.

Expertii au recunoscut ca toate rezultatele converg spre importanta unui somn odihnitor, insa asta nu inseamna ca acesta va preveni aparitia bolii Alzheimer. Potrivit cercetatorilor, lipsa somnului ar putea fi insa un factor risc, la fel ca si genele, hipertensiunea arteriala sau obezitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*