Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Beneficiile extraordinare ale catinei

Catina, in denumirea latina „Hippophaei„, provine de la „hippoi- cal si „phaosi – a straluci. Utilizata ca remediu pentru ingrijirea pielii, este o componenta esentiala a produselor cosmetice cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere.

Uleiul de catina actioneaza pentru tratarea unor maladii ale pielii precum eczema, mancarimi sau uscaciuni. De asemenea, datorita capacitatii sale de stimulare si regenerare, s-a dovedit extrem de folositoare in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor.

Beneficiile catinei

Beneficiile catinei

Componentele chimice ale fructului, frunzelor, cojii si semintelor de catina au fost studiate indelung, efectele negative asupra organismului fiind foarte putine si neinsemnate.

Fructele se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie si contin atat vitamine liposolubile (A, E, F, D), cat si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P). Regland permeabilitatea membranei celulare, acestea impiedica imbatranirea si ridarea tenului. Sunt folosite in industria alimentara, silvicultura, farmacie si cosmetica.

B-carotenul, prezent cu precadere in fructe, actioneaza ca antiacneic, imunostimulator si are rol de preventie a cancerului. Serotonina, cel mai important factor antistres, regleaza nivelul glucozei, este un antioxidant eficace, evita formarea radicalilor liberi si stimuleza raspunsul imun al leucocitelor in apararea antibacteriana. Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si oligoelemente, fructul de catina este practic un concentrat de energie. Se poate consuma sub diverse forme – siropuri, gemuri, sucuri, lichioruri sau vinuri.

Produsul de cea mai mare importanta este uleiul de catina. Bogat in vitamina E, acesta este folosit in scop profilactic pentru incetinirea proceselor de imbatranire si in preventia cancerului, precum si ca tonic general in situatii de stres. Ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice sunt doar cateva dintre bolile ce pot fi tratate cu succes prin acest ulei atat de sanatos.

Pentru uz intern, este considerat un adjuvant in tratamentul unor afectiuni ale aparatului cardiovascular si digestiv, asigurand protectie coronariana, imbunatatind functia de detoxifiere a ficatului. Este un bun tonifiant general , antianemic si vitalizant. Datorita continutului mare in beta-caroten, are rol in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, cheratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta).

Pentru uz extern, se foloseste in afectiuni dermatologice, ORL, in tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor sau ranilor cu vindecare lenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*